Датски учени работят върху изкуствен яйчник, който ще помогне на

...
Датски учени работят върху изкуствен яйчник, който ще помогне на
Коментари Харесай

Изкуствен яйчник дава шанс на жени да имат дете след лечение за рак

Датски учени работят върху неестествен яйчник, който ще помогне на дамите да имат дете след лекуване за рак, оповестиха в. " Индипендънт " и Би Би Си.

Изкуственият яйчник основава среда за напредък на незрели яйцеклетки и развиването им до стадий, подобаващ за оплождане и имплантация. Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически отстранена ДНК, в която могат да се крият дефектните съставни елементи, предразполагащи към рак.

Методът е изпитан сполучливо с мишки. Преди всеобщото му използване обаче би трябвало да бъдат направени тествания и с хора, за което ще са нужни три-четири години.

Момичетата и дамите, на които следва химиотерапия, застрашаваща фертилитета им, в този момент могат да замразят своя яйчникова тъкан с фолукули, заяви Българска телеграфна агенция. По-късно тя се вгради, с цел да се развият яйцеклетки, само че съществува риск в тялото да бъде върната ракова тъкан. Методът на учените от " Ригсхоспиталет " в Копенхаген отстрани тази заплаха.

Учените са взели фоликули и овариална тъкан от пациентки преди химиотерапия. Те са отстранили раковите кафези от тях, като е останала единствено " матрица " от протеини и колаген. След това учените са съумели да отгледат фоликули с тази матрица на овариалната тъкан.

Първият стадий на проби е сполучлив - когато е бил трансплантиран на мишки, изкуственият яйчник е обезпечил развиването на яйцеклетки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР