Датчанинът Мадс Педерсен от отбора на Лидл-Трек спечели осмия етап

...
Датчанинът Мадс Педерсен от отбора на Лидл-Трек спечели осмия етап
Коментари Харесай

Мадс Педерсен спечели осмия етап на Тур дьо Франс 2023

Датчанинът Мадс Педерсен от тима на Лидл-Трек завоюва осмия стадий от Обиколката на Франция, който бе с дължи от 201 километра от Либурн до Лимож.

Етапът обаче най-много ще се запомни с отпадането на Марк Кавендиш, който получи контузия в дясното рамо при рухване 60 километра преди финала и бе заставен да приключи присъединяване си. За 38-годишния британец това бе последно присъединяване в Обиколката на Франция, в което той се опитваше да реализира рекордната си 35-а етапна победа в най-голямото колоездачно съревнование.

Днешният ден трябваше да бъде една от опциите за Кавендиш да доближи по този начин стремежи триумф поради равниния профил на стадия. Той обаче не стигна до финала, а по-малко от шест километра преди края се случи ново рухване, този път много по-масово, при което най-малко десетина състезатели пострадаха.

В последна сметка във финалните метри най-силен се оказа Педерсен, който дойде в Лимож с време от 4 часа, 12 минути и 26 секунди. Датчанинът съумя да се оправи с конкуренцията на останалите експерти в спринта, като най-близо до триумфа бе Яспер Филипсен. Датският колоездач на Алпецин-Декьонинк обаче нямаше нужните сили в последните метри и стигна единствено до втората позиция, като по този начин се размина с четвъртата си етапна победа от началото на надпреварата. Трети остана различен белгиец - Ваут ван Аерт, от състава на Йъмбо-Висма.

Основната група също финишира с времето на спечелилия, като от намиращите се в челото изостана само Саймън Йейтс (Великобритания/Джайко), който бе един от потърпевшите в рухването във финалните километри.

С " жълтото трико " на водач остава миналогодишният първенец Йонас Вингегор. Датчанинът, който кара за Йъмбо-Висма, има 25 секунди преднина пред словенеца Тадей Погачар (ОАЕ). Трети на 1:34 минути е австралиецът Джай Хиндли от Бора-Хансгрое. По-надолу следват испанецът Карлос Родригес Кано (Инеос) на 3:30 минути, както и братята близнаци Адам Йейтс (Великобритания/ОАЕ) и Саймън Йейтс на 3:40 и на 4:01 минути надлежно.

В класирането за " зеленото трико " по точки при спринтьорите първи с 258 точки е Яспер Филипсен. Втори е французинът Брайън Кокар (Кофидис) със 149 точки, а трети е Мадс Педерсен със 143 точки.

При катерачите американецът Нелсън Паулес (Едюкейшън-ИйзиПоуст) резервира " белия екип на червени точки " с 36 точки, с осем повече от втория Феликс Гал от Австрия (AG2R).

В неделя е деветият стадий от Обиколката на Франция, който се обрисува като доста съществено предизвикателство за всички участници. Той е от Сен-Леонард-дьо-Нобла до Пю дьо Дом с дължина от 182,4 километра. Ще бъдат преминати четири категоризирани изкачвания, като последното от тях Пю дьо Дом е от висша категория - с дължина 13,3 километра при междинен надолнище 7,7 %.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР