Датата 3 март не е свързана само с подписването през

...
Датата 3 март не е свързана само с подписването през
Коментари Харесай

3 март - Русия е на колене пред България

Датата 3 март не е обвързвана единствено с подписването през 1878 година на предварителния Санстефански кротичък договор между Руската империя и Османската империя, който поставя завършек на Руско-турската война (1877 – 1878) година и урежда, въпреки и неокончателно, отделяне на Трета българска страна след близо пет века османско господство в България.

На 3 март - единствено че 40 години по-късно - през 1918 година Съветска Русия капитулира пред спечелилия България и нейните съдружници в Първата международна война - Германия, Австро-Унгария и Турция - така наречен Централни сили или Четворния съюз. На тази дата новата болшевишка власт в Москва подписва един от най-унизителните мирни контракти, а точно Брест-Литовския кротичък контракт.

Според него Русия губи Полша, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, елементи от Беларус. Общо към 1 милион квадратни километра и над 60 милиона население е откъснато от някогашната Руска империя.

Претърпяла проваляне (много скоро след Октомврийската революция), Русия е принудена да подписа мир с цената на обилни териториални, демографски и икономически загуби.

В резултат на Бресткия мир, Полша, прибалтийските страни и Финландия са трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ - краткотрайно, откъснати от Русия и минават за няколко месеца в немската сфера на въздействие. 

Договорът е наричан на мястото, където е подписан, а точно - град Брест-Литовск, през днешния ден град Брест в Беларус.

Това е един от дребното моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва кротичък контракт като победител. 



Българската делегация в Брест-Литовск е водена от премиера Васил Радославов (седналият в средата с брадата)

Голяма заслуга за краха на Русия по южния фланг на Източния фронт има I-ва конна дивизия на ген. Иван Колев на Добруджанския фронт. При сраженията ни с руснаците нашата войска има в актива си пленени 5 съветски бойни флагове. Кавалерията на генерал-майор Иван Колев даже пленява цялата Оренбургска тайфа, дружно с командира и бойното им знаме. 

Според историци България взе участие в Първата международна война за обединяване в единна национална страна на историческите си земи и българското население, разпокъсано необмислено вследствие на поредните старания на Руската империя.

Част от съветската антибългарска активност е подмолното дирижирането на решенията на Берлинския конгрес посредством секрети протоколи, както и провокирането на Сръбско-българската и Втората балканска (Междусъюзническа) война.

Поставянето на Русия на колене в Брест-Литовск е акт на историческа правдивост и изиграва значима роля за съхранението на България като страна, споделят историци. Болшевишка Русия поставя голям дипломатически напън за заличаването на българския суверенитет след Първата международна война, само че поради капитулацията и, не е позволена на договарянията от страната на спечелилите в Ньой и напъните и са несполучливи.

Още повече, че впечатляващите български победи в Македония и Добруджа печелят респекта на Британската империя, Франция и Съединени американски щати. Тези победи потвърждават монолитността и мощната културна еднаквост на българската нация и впечатляват персонално президента Удроу Уилсън – единствен наш бранител на масата за договаряния в Ньой.

Важен миг, е че на конференцията в Брест-Литовск България взе участие със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по виновност на Русия не е позволен нито един българин. И това е неизбежно, тъй като в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България към този момент е суверенна страна.

България има собствен държавен глава с купа “цар ” Фердинанд, приет от всички Велики сили през 1909 година след уреждането на противоречивите въпроси, свързани с оповестяване на независимостта от 22 септември 1908 година

През 1918 година, за разлика от 1878 година, България е законен индивид на интернационалното право. Тя е самостоятелна страна, скъсала едностранно посредством Акта за Независимост с с всички наложени ѝ зависимости от Великите сили по Берлинския контракт.

Затова редица историци считат, че Брест-Литовският кротичък контракт от 3 март 1918 година е датата на същинското избавление на България от Русия и по тази причина Трети март би трябвало да остане Национален празник на България.

Въпреки успеха си на Източния фронт обаче, Централните сили не съумяват да се наложат на Антантата и Първата международна война приключва с тяхно проваляне през ноември същата година, след което Брест-Литовският контракт е анулиран от Русия.

Благодарение на мира с Германия и съдружниците ѝ, болшевишкото държавно управление отпред с Владимир Ленин се задържа на власт и по-късно съумява да се наложи в гражданската война над монархистите и националистите.

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР