Датата 24 септември ще остане в историята на санданското село

...
Датата 24 септември ще остане в историята на санданското село
Коментари Харесай

Вековното училище в Лешница отваря врати за нов живот на 24 септември

Датата 24 септември ще остане в историята на санданското село Лешница. След малко поече от месец локалните хора ще осъществен една своя фантазия. Врати ще отвори още веднъж вековното учебно заведение, издигнато тъкмо преди век – през 1923 година.

В постройката ще се обитава Неделно православно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " към храм " Света Марина ", а на другия етаж ще се подреди музейна колекция за предишното на обитаемото място. Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи света литургия в църквата в празничния ден, а по-късно ще освети вековното школо, което бе актуализирано за малко повече от една година и празнува своя 100-годишен празник.

Владиката самичък ще раздаде на децата образователни пособия по вероучение. Предвидена и забавна стратегия – ще има музикални осъществявания, рецитал, ще се напомни част от историята на Лешница. " Благородната идея на жителите на Лешница се увенча с триумф! Това стана допустимо с доста религия, вяра и работа. Неделно православно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " към храм " Св. Марина " ще отвори порти в постройката на обновеното стогодишно учебно заведение.

Още на 24 септември ще организира своя първи урок по вероучение. Вече има записани деца, пет от тях са от град Сандански. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната религия и обичаи посредством беседи, песнопения, присъединяване в света литургия, креативен занимания, игри и надпревари ", съобщи отец Димитър Илчев, който е идеологът за възраждането на затвореното преди години учебно заведение.

Сградата извън и от вътрешната страна е напълно реновирана. Боядисани са прозорците и вратите, инсталирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Доставено е и нужното съоръжение и за Неделното учебно заведение, и за музея. Само преди 1 година постройката изглеждаше трагично и извън, и от вътрешната страна. Но локалните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни предходната година. За да дадат втори живот на тогавашния учебен център.

Източник: Пиринско днес
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР