Дъщерята Василиса и синът Егор изпълниха своята закана отпреди 2

...
Дъщерята Василиса и синът Егор изпълниха своята закана отпреди 2
Коментари Харесай

Децата на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. евро

Дъщерята Василиса и синът Егор извършиха своята закана отпреди 2 години, когато сумата, желана тогава от Министерство на финансите на България, бе 840 милиона $. Юристи по това време се усъмниха, че фамилията ще заплати таксата от десетки милиони, с цел да подаде иск.

Наследниците обаче към този момент водят дело срещу България в капиталовия арбитраж на Световната банка с иск за 1 милиарда евро, който е регистриран на 11 ноември 2022 година.

Според Василиса и Егор те са станали жертва на противозаконни дейности от Варненския областен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов контрол и Ершови били лишени от имущество.

Синът и дъщерята предявяват желае от името на татко си, който умря от левкемия на 51-годишна възраст през 2017 година

Двамата настояват още, че непозволени дейности и бездействия на държавните органи са довели до срив на инвестицията му в един от най-големите дистрибутори на петрол и газ в България - сдружението “Петрол ”.

Миналата година наследниците на Ершов изпратиха нотариална покана до финансовото министерство, като пожелаха 840 млн. $ да им бъдат изплатени като обезщетение поради експроприацията на активите на сдружението.

Денис Ершов е от съветския град Челябинск, само че бе жител на Литва. Веднага след рухването на комунистическите режими в Източна Европа стартира да се занимава с търговия с нефт. Още през 1991 година основава в България компанията “Нафтекс ” и с българския предприемач Митко Събев бе главен акционер и в “Петрол ”, само че продаде своите акции.

В жалбата си наследниците показват точно българския предприемач, който съгласно тях от декември 2009 година “организирал поредност от дейности, довели до противозаконна регистрация на решения на хипотетично заседание на акционерите в Търговския указател ” и това лишило Ершов от надзор в компанията.

През годините Събев и Ершов взаимно се упрекват в източване на “Петрол ” и разногласията им влизат в няколко български съдилища. Днес наследниците на Ершов упрекват и страната ни в отвод от правораздаване.

Според тях през ноември 2013 година съдът постановява още веднъж връщането на цялостен надзор на Ершов и другия съучастник - Мелник, над холдинг “Петрол ”. Тогава обаче двамата руснаци схващат, че холдингът е продаден на Българска фондова борса на 1/3 от действителната съгласно тях цена. Ершов апелира тази договорка през Комисията за финансов контрол, тъй като шефовете на “Петрол холдинг ” не били одобрявали продажба.

Според желае на наследниците КФН не се е намесила и Ершов стартира нова серия от правосъдни каузи. На 9 декември 2013 година и Централният депозитар утвърждава договорката, като преди този момент я е оповестил за неподлежаща на правосъден надзор. През 2014 година “Петрол холдинг ” подава документи за банкрут. А делата, заведени от Ершов, потеглят след гибелта му през 2017 година
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР