“Дъщеря ми е на 5 години и не иска да

...
“Дъщеря ми е на 5 години и не иска да
Коментари Харесай

Дъщеря ми не поздравява никого - нито връстниците си, нито възрастните

“Дъщеря ми е на 5 години и не желае да каже " здравей " на никого. Не поздравява нито връстниците си, нито възрастни и родственици. Питаме я за какво, какво става с нея и за какво не поздравява. Тя дава отговор, че не желае. Понякога признава, че е срамежлива. Как да се държим в тази обстановка “,  пита майка.

Ето съвет от умел възпитател по какъв начин може да действате в сходна обстановка.  

В ранна и предучилищна възраст (до 5 години) детето интензивно развива морални усеща, които са свързани с избрани правила на държание. Формират се и обществените страсти, които му оказват помощ да взаимодейства с други деца и възрастни. Те дефинират появяването на нови ползи, потребности и претекстове. Детето научава избрана система от обществени полезности и правила на държание в обществото.

И в това време при прехода от ранна към предучилищна възраст, то претърпява нова възрастова рецесия.

При 4-5-годишните

стартират да се зараждат персонални стремежи: „ Искам - не желая “

Пробвайте да стимулирате контактите и поздрава на щерка си с връстници, близки хора и възрастни, посредством приказни герои. За 5-годишните играта към момента е водеща активност. 

Те обичат приказките и постоянно се свързват с един от героите. Затова посредством играта родителите могат да открият аргументите за сходно държание, които малчугатът не може да изясни в диалог с тях.

Също по този начин би трябвало да запомните, че всеки човек, в това число и дребното дете, има собствен личен характер. Ако дъщерята изяснява на майка си, че се срами да каже някои думи за привет, тогава може би това е отговорът на въпроса.

Ако самото момиче е срамежливо и мъчно поддържа връзка, евентуално в действителност се усеща неловко при среща с някого. Родителите би трябвало да слушат думите ѝ, да се отнасят към това с схващане, а не я принуждават да води диалог, с цел да наподобява възпитана и учтива в очите на другите.

В този случай би трябвало да помогнете на детето

да придобие самочувствие,

да се научи да преодолява срамежливостта.

Пробвайте да „ моделирате " обстановката на запознанство или срещата.  Например разиграйте обстановката " в магазина " – влизате, с цел да пазарувате. Този сюжет постоянно стартира с привет - продавачът се обръща към купувачите със:  " Здравейте, какво ще пазарувате през днешния ден! “ 

След това можете да „ отидете на кино " и първо да купите билети. Използвайте всеки сюжет, с цел да напомните на детето по какъв начин са се държали героите по време на играта, по какъв начин са се поздравили.

Добре е да отделяте повече време на общуването с детето – моралните правила, разпоредбите на държание и етикет се усвояват най-лесно в действителни обстановки, в процеса на другарство и обществено взаимоотношение.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР