Дърветата са символ на сила, мъдрост, красота и устойчивост. Някои

...
Дърветата са символ на сила, мъдрост, красота и устойчивост. Някои
Коментари Харесай

10 от най-старите дървета в света

Дърветата са знак на мощ, мъдрост, хубост и резистентност. Някои са съумели да оцелеят хиляди години, макар опитите да бъдат унищожени. Една от аргументите някои дървета да бъдат предпазени и защитавани в загадка е нездравия интерес към отсичането им.

В тази ранглиста ще ви срещнем с някои от най-старите дървета в света, които със сигурност ще сграбчен вниманието ви.

„ Днес някой седи на сянка, тъй като преди доста време някой различен е посадил дърво. “

10. Байкушевата мура

 10 от най-старите дървета в света

Най-старото иглолистно дърво в България е Байкушевата мура. То е на 1300 години, а типът му е черна мура или Pinus heldreichii на латински. Това вековно дърво живее сред хижите Бъндерица и Вихрен в Пирин планина. Байкушевата мура е висока 26 метра и впечатлява с размерите си. През 1897 година този скъп образец е открит и разказан от Костадин Байкушев и в негова чест е наречена на по този начин.

9. Гранитовски дъб

 10 от най-старите дървета в света

Гранитовският дъб се счита за най-старото дърво в България. Неговата приблизителна възраст е 1668 години. Това дърво пораства в село Гранит, старозагорско, а оттова идва и името му. Видът му е елементарен дъб – широколистно листопадно дърво от семейство Букови.

8. Маслиново дърво на типовете

 10 от най-старите дървета в света

Това маслиново дърво е на възраст сред 2000 и 3000 години и може да бъде забелязано на остров Крит. Интересното за него е, че продължава да ражда маслини, които се ценят скъпо. Част от аргументите за дълголетието на маслините са, че те са устойчиви на суша и заболявания.

7. Patriarca Da Floresta

 10 от най-старите дървета в света

Patriarca Da Floresta е на 3000 години и се счита за най-старото дърво в Бразилия. Местните го почитат като свещено, само че е застрашено заради очистването на горите в Бразилия, Колумбия и Венецуела.

6. Стогодишният кестен

 10 от най-старите дървета в света

Това е най-старото и най-известното кестеново дърво в целия свят. Стогодишният кестен живее в планината Етна в Сицилия, която е деен вулкан. Освен това той се намира на 8 км от кратера на вулкана. Възрастта на това дърво е сред 2000 и 4000 години и е известно с най-голямата обиколка от към 58 метра.

5. Алерс

 10 от най-старите дървета в света

Най-старият представител на типа си – Fitzroya cupressoides, живее в Андите и е на цели 3640 години.

4. Сарв-е Абаркоох

Този кипарис се намира в провинцията Язд в Иран. Със забележителната възраст от 4000 години се счита за най-стария жив организъм в Азия. Това дърво е предпазено от Организацията за културно завещание на Иран като народен естествен монумент и е огромна атракция за туристите.

3. Лангерниу

Този възхитителен тис живее към този момент 4000 години в църквата в село Лангерниу, северен Уелс. Той е засаден още през Бронзовата епоха, само че продължава да пораства и в наши дни.

2. Метушела

 10 от най-старите дървета в света

Този боров образец е на 4981 години и се намира в Белите планини на окръг Иной в източна Калифорния. Това място може да се посещава, само че точното местонахождение на дървото се пази в загадка.

1. Йомон Суги

Това прелестно дърво населява остров Якошима, Япония. Специалистите правят оценка възрастта му сред 2100 и 7200 години. Името е отпратка към интервала на Йомон от японската праистория.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР