Дърветата доказано охлаждат улиците, намаляват замърсяването на въздуха и подобряват

...
Дърветата доказано охлаждат улиците, намаляват замърсяването на въздуха и подобряват
Коментари Харесай

Защо градовете се провалят в осигуряването на повече сянка?

Дърветата потвърдено охлаждат улиците, понижават замърсяването на въздуха и усъвършенстват психологичното здраве на хората, само че европейските градове към момента изпитват съществени компликации в опита си да засаждат повече дървета. Тъй като климатичните промени водят до повишаване на температурите в градовете в цяла Европа, локалните управи са под напън да намерят метод да поддържат изискванията за живот търпими. Водещи климатолози споделят, че дърветата са част от решението, написа Politico.

Повече дървета в града ще оказват помощ за намаляване на резултатите от климатичните промени посредством запазване на въглерод и индиректно посредством основаване на охлаждащ резултат, който понижава потреблението на сила и потребността от потребление на сила за филтриране на вода, написа в последния си отчет Междуправителствена група от експерти по изменение на климата. Изготвен въз основа на над 18 000 проучвания, той показва, че от увеличението на броя на дърветата в градовете има няколко изгоди - понижаване на замърсяването на въздуха, възстановяване на психологичното здраве на хората и справяне с така наречен градски топлинни острови.

Основните пречки пред градските управляващи са няколко. Част от тях са високите разноски и скрити провокации, свързани с инфраструктура като паркинги и под земята публичен превоз.

В Лисабон засаждането на едно дърво изисква инвестиция от към 2000 евро, съгласно Ана Луиза Соареш, ландшафтен проектант в ботаническата градина на португалската столица Ажуда, която е създател на редица изследвания за стопанската система на градското озеленяване.

В тази сума, разяснява тя, влизат цената на дървото и разноските за поддръжка за идващите пет години. През този интервал новото дърво има потребност от особено внимание, с цел да оцелее.

„ Ето за какво засаждането на дървета по продължение на алея може да бъде огромен разход за един град и спомагателна грижа за администрациите, защото се насочваме към сложни стопански времена ”, споделя още Соареш.

Това е една от аргументите, заради които “позеленяването ” на градовете да върви постепенно и даже обратно.

Според данни, събрани от Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), градовете в Европейски Съюз губят дърветата си през последните десетилетия. Това частично се дължи на градското развиване и разширението на пътищата, само че също и тъй като хиляди дървета, засаждани през XIX и началото на XX в., доближават края на живота си.

За да се оправи с отрицателната наклонност, Европейската комисия предлага страните от ЕС  минимум 10% от всички градове, села и покрайнини да бъдат покрити с сенници до 2050 година

В проектозакона е заложено още градските управляващи да подсигуряват, че няма да има повече чисти загуби на зелени площи. Тъй като градовете се стремят да заменят и зазширят площите с дървета, с цел да се оправят с провокациите на изменението на климата, размерът на тази инвестиция може да ги провали.

Крайните изгоди надалеч надвишават разноските, акцентира Соареш. По думите й, дърветата усъвършенстват качеството на въздуха и намаляват температурата на улиците, а изследванията демонстрират, че те също карат жителите на града да се усещат по-добре.

Дърветата имат още преимущества. Улиците с дървета притеглят туристите и покачват цените на парцелите, ситуирани до дължината им.

Коренът на казуса

Не единствено високите разноски връзват ръцете на градоначалниците. Те се оказват в клопката на десетилетната инфраструктура.



„ Основното искане, което чуваме от всички жители, е, че те желаят повече зелени площи и по-специално дървета “, споделя архитектът Хосе Луис Инфансон Приоре, началник на обществените пространства и инфраструктурата на град Мадрид.

 „ За страдание, това не постоянно е допустимо заради механически проблеми ”, добавя той, акцентирайки огромните площади, да вземем за пример Plaza Mayor в Мадрид, на който няма дървета.

Засаждането на огромен брой дървета там би било съвсем невероятно, заради солидния паркинг под площада - постоянно срещан проблем на доста публични площади в Европа.

Дърветата се нуждаят от " минимум 1 метър подпочва " сред бетонните структури и земята. Засаждането на огромен брой дървета би изисквало цялостно разрушение на подземните имоти и повторното им създаване с по-големи опорни структури - комплициран и безценен развой.

Паркингите не са единствената спънка.

„ Много площади... в този момент имат транспортна инфраструктура под тях “, сподели Хосе Луис Инфансон Приоре. Той дава образец с площада Пуерта дел Сол в испанската столица, който е хазаин както на метрото, по този начин и на районните жп гари под повърхността си.

В Брюксел, който се е заел да засажда към 300 дървета всяка година до 2030 година, тесните улици на града също съставляват предизвикателство.

„ Едно от нещата, които преглеждаме, е дали дърветата ще затруднят прекосяването на колите за спешна помощ или ще усложнят прекосяването на хора с понижена пъргавина “, споделя Зубида Джелаб, градски консултант за зелените площи.

„ Често е много мъчно да се подсигуряват тези две неща ”, отбелязва той.

Днес освобождението на място за дървета може да сътвори локално напрежение. Например, тъй като единственото такова съставлява пространство, сега заето от паркинг.

Не постоянно е елементарно да се отстрани място за паркиране в интерес на дърво.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР