Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази зима и

...
Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази зима и
Коментари Харесай

Явор Гечев: Дървата се оказаха най-ценното нещо тази зима

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази зима и най-евтиното отопление, съобщи по БТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той разяснява проблемите с дефицита на дърва за огрев и високите цени, които се оферират от някои фирми-доставчици.

Държавата е доставила със 135 % повече дърва, в сравнение с през предходната година, сподели Гечев. Очакваме да достигнем 200 % нарастване. Но хората се презапасяват, получава се недостиг. Апелът ми към жителите е, в случай че не им е нужно все още, дано не поръчват двойни количества, прикани министърът.

По думите му доста мъчно Министерството на земеделието може да управлява дейностите на фирмите-доставчици. Те купуват на ниски цени, само че до хората дървата доближават на доста по-високи. Ние нямаме инструмент да влияем, в случай че дадена компания е закупила дърва. Държавата продава на ниски цени, само че тези компании купуват и след това дават по-високи цени, прибавят и превоз, изясни Гечев. Ще има осъдени горски чиновници, където има потвърдени злоупотреби, ще използван цялата мощ на закона, сподели още той. 

Министерството прави над 17 000 инспекции на седмица, с цел да се управлява процесът, изясни министърът. Той прикани кметовете да вършат поръчките за дърва през единната електронна платформа на Министерството на земеделието, с цел да може да се прави надзор. Министерството е направило предложение към Народното събрание цялата информация за дървения материал, придобит и продаден, да минава през системата на ведомството, стана ясно от думите на Явор Гечев.

Има заповед на министерството, че се понижава добивът от вековни гори, подсети той, само че не разяснява поръчките на Министерството на стопанската система, че се разисква анулация на рестриктивните мерки. Друг е въпросът дали един длъжностен кабинет би трябвало да прави внезапни придвижване във връзка с такива чувствителни тематики, сподели още Гечев.

На работна среща в Министерството на стопанската система тази седмица бе разисквана възможността за анулацията на заповед от 2020 година за понижаване на дърводобива от вековните гори с 30 %. Новината разгласи служебният министър стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Според дадените образци в Европейски Съюз, 75 % от прираста на гората всяка година се добива, в България сме под 50 %. По думите на Стоянов горите към този момент заемат 38 % от територията на страната.

Министър Явор Гечев даде специален брифинг по тематиката с дървата за огрев във вторник. Тогава той заяви, че към момента има обитаеми места, където не са доставени дърва, само че даде обещание до месец да има цялостно облекчаване. Недостигът е разследване от погрешно обмисляне, само че по складовете има обилни количества, съобщи Гечев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР