Държавното дружество АЕЦ Козлодуй - Нови мощности, което е под

...
Държавното дружество АЕЦ Козлодуй - Нови мощности, което е под
Коментари Харесай

Сменени са шефовете на дружеството, което ще строи нови мощности в АЕЦ Козлодуй

Държавното сдружение " АЕЦ " Козлодуй " - Нови мощности ", което е под шапката на нуклеарната централа, има ново управление, откри " Медиапул " в Търговския указател.

Изданието отбелязва, че управителният съвет е напълно сменен и са освободени шефът Валентин Илиев и членовете Георги Кирков, който бе началник на АЕЦ " Козлодуй " и в този момент е в борда ѝ, и Ивайло Иванов.

Нов изпълнителен шеф на компанията, която ще реализира плана за разширение на централата с до два реактора, е Петьо Иванов. В предишното той е заемал управителни постове в редица енергийни сдружение, в това число е оглавявал " Български енергиен холдинг " (БЕХ) и " Булгаргаз ". Докато съвместяваше двата поста през 2019 година антикорупционната комисия го уличи в спор на ползи, тъй като като началник на холдинга Илиев беше дал своя вот за себе си при назначението в " Булгаргаз " и беше определил възнаграждението си. В сходна обстановка по това време бяха и други шефове на държавни компании, само че не беше обявено да има производства против тях.

Сред другите нови попълнения в борда на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " е Алекс Нестор, някогашен изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България. В справката за него в Linkedin е посочено, че има 30-годишна кариера в разнообразни промишлености като корпоративен PR, ръководство на планове, инженеринг, строителство и продажби. До 2014 година беше изпълнителен шеф на канадската " Дънди прешъс метълс " в България, а в този момент е ръководител на Канадската комерсиална камара в България.

Друг член на съвета на шефовете е Свилен Спасов, някогашен съветник на американската " Уестингхаус " в България. Именно тази компания сега прави изследване за построяването на един или два нови реактора на нова площадка на АЕЦ " Козлодуй ". Спасов е бил ръководител на борда на Варненската корабостроителница в интервала 1997 и 1999 година и като подобен е осветлен като конфиденциален помощник на Държавна сигурност, напомня " Медиапул ".

Четвърти член на борда е Янко Джинков, показан в обявата като предприемач, отдалечен на енергетиката, чийто бизнес е във вноса на минерална вода и вино и в недвижимите парцели.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР