Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че руският президент

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че руският президент
Коментари Харесай

Путин заплашва демокрациите в целия свят, каза Майк Помпейо в Словакия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо сподели, че съветският президент Владимир Путин е опасност за демокрациите по света , съобщи Агенция Франс Прес.

" Владимир Путин е решен да подкопае демокрациите по света , не си правете илюзии! Ние би трябвало да бъдем доста откровени по този въпрос ", сподели Помпейо пред студенти по публицистика в словашката столица Братислава - втори стадий от европейската му обиколка, включваща визити в пет страни, измежду които три от Централна Европа. Той насочи предизвестие към словаците да се предпазят против стопански и други средства , разгърнати от Китай, с цел да се сътвори взаимозависимост и да се манипулира политическата система.

По-рано през днешния ден Помпейо имаше срещи поотделно със словашките водачи. Пред президента Андрей Киска Помпейо съобщи, че " прекомерно от дълго време Америка не е била надълбоко ангажирана тук ", показва Ройтерс и напомня, че неговата аудиенция е първа на американски държавен секретар в Словакия от 14 години, напомня Ройтерс.

Помпейо беседва и с петима някогашни политически пандизчии пред мемориала " Порта към свободата " при границата с Австрия , където бяха убити 400 души сред 1945 и 1989 година при опити да обхванат през Желязната завеса. На тази среща той сподели, че " тук, където в миналото е имало бодлива тел и въоръжена защита, през днешния ден свободно минават хора, артикули и информация ". " Съединени американски щати стоят паралелно до словашкия народ като другари и сътрудници през последните 30 години и ще продължим да го поддържаме и в идващите десетилетия ", добави Помпейо.

Той беседва и със словашкия министър председател Петер Пелегрини. Преди срещата им Пелегрини сподели: " Съединени американски щати имат значима роля в протичащата рационализация на въоръжените ни сили ". Премиерът посочи, че в Словакия работят над 120 американски компании.-->

След срещата със словашкия външен министър Мирослав Лайчак, Помпейо съобщи: " Съединени американски щати нямат нищо срещу конкуренцията сред компании на международния пазар, само че тя би трябвало да протича намерено и транспарантно ", съобщи Ройтерс. Той сподели това на конференцията с Лайчак в отговор на въпрос за наличието на китайски компании като Хуавей. " Конкуренцията сред фирмите би трябвало да е почтена, открита и транспарантна и да има единствено стопански претекстове ", добави държавният секретар.

От Словакия Помпейо отпътува за Полша, където на следващия ден и в четвъртък ще се състои конференция за въздействието на Иран в Близкия Изток. Визитата на Помпейо в трите централноевропейски страни - Унгария, Словакия и Полша - има за цел опълчване на растящото въздействие на Русия и Китай в района, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР