Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза в петък, че

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза в петък, че
Коментари Харесай

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън сподели в петък, че е убеден, че възраженията на Турция против присъединението на Финландия и Швеция към НАТО могат да бъдат преодолени бързо, евентуално преди среща на върха на водачите на Алианса в края на идващия месец, предава Associated Press.

На конференция във Вашингтон с гостуващия финландски външен министър Пека Хаависто Блинкън сподели, че Съединени американски щати нямат причина да имат вяра, че опасенията на Турция не могат да бъдат прегледани. Коментарите му пристигнаха, откакто турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че Финландия и Швеция ще би трябвало да подхващат " ", преди Анкара да може да поддържа тяхното участие.

" Съединените щати изцяло поддържат присъединението на Финландия и Швеция към Алианса и не преставам да съм убеден, че и двете скоро ще станат членове на НАТО ", сподели Блинкън. " Очакваме с неспокойствие да можем да назовем Финландия и Швеция наши съдружници.

Хаависто сподели, че страната му и Швеция са провели " " с турците за техните опасения през последните дни и сподели, че тези полемики ще продължат с оглед разрешаването им преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

" Съгласихме се да продължим тези договаряния ", сподели Хаависто. " Смятаме, че тези проблеми, които Турция повдига, могат да бъдат решени. Надяваме се, че може да се реализиран някои резултати преди срещата на върха на НАТО.

Швеция и Финландия предходната седмица. Този ход съставлява едно от най-големите геополитически последствия от съветската война в Украйна и може да преначертае картата на сигурността на Европа.

Кандидатурите на страните за участие изискват поддръжка от всички 30 сегашни страни от НАТО, само че Турция, която има втората по величина войска в Алианса,, като засяга хипотетична поддръжка за кюрдските екстремисти, които Турция счита за терористи, и рестриктивните мерки за продажба на оръжия за Турция.

По-рано в петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че договарящите делегации на Финландия и Швеция са получили документи, в които в детайли се разказват опасенията на Турция, като информация за терористични групи , по време на визитата им в Турция тази седмица. Той съобщи, че Анкара чака съответни отговори.

Чавушоглу сподели, че " методът " въпреки всичко ще убедим Турция след време, ние сме другари и съдружници " не би бил верен ". Той настоя, че " тези страни би трябвало да подхващат съответни стъпки ".

Той добави: " Разбираме опасенията за сигурността на Финландия и Швеция, само че... всеки би трябвало да разбере и законните опасения за сигурността на Турция ".

Тази седмица Турция изброи пет " съответни гаранции ", които изисква от Швеция, в това число " преустановяване на политическата поддръжка за тероризма ", " елиминиране на източника на финансиране на тероризма " и " преустановяване на поддръжката с оръжия " за неразрешената ПКК и обвързвана с нея формация на сирийските кюрди.

Исканията също по този начин приканват за унищожаване на оръжейните наказания против Турция и световно съдействие против тероризма.

Коментарите на Чавушоглу бяха направени на конференция с гостуващите външни министри на Полша и Румъния, като и двамата показаха мощна поддръжка за кандидатурите на Финландия и Швеция.

" Няма подозрение, че имаме потребност от присъединението на Швеция и Финландия към алианса на НАТО, с цел да го създадем по-силен ", сподели полският външен министър Збигнев Рау.

Румънският външен министър Богдан Ауреску се съгласи, като сподели, че тяхното участие ще " консолидира груповата защита и нашата сигурност.
 Макрон желае Турция да не стопира Финландия и Швеция в НАТО
Макрон желае Турция да не стопира Финландия и Швеция в НАТО

Ердоган упрекна двете страни в поддръжка за тероризма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР