Ексклузивно: Блинкен говори по телефона с Пол Уилън, който е неправомерно задържан в Русия

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона в сряда с неправомерно задържания американец Пол Уилън, който е задържан в отдалечен затворнически лагер в Русия, каза запознат източник пред CNN.

Висшият американски дипломат каза на Уилън „да запази вярата си и ние правим всичко възможно, за да ви върнем у дома възможно най-скоро“, каза източникът за обаждането. Това е вторият път, в който Блинкен разговаря с Уилън, който е задържан в Русия повече от четири години, каза източникът.

Уилън може да се обажда от затворническия си лагер в Мордовия, но източникът не иска да навлиза в повече подробности за това как е станало обаждането до Блинкен.

Пол Уелън казал на родителите си, че „е успял да проведе дълъг, откровен разговор със секретар Блинкен“, каза брат му Дейвид Уелън пред CNN в сряда. Дейвид Уилън няма повече подробности за разговора.

Разговорът идва, докато администрацията на Байдън продължава да повтаря на Русия сериозното предложение, което е поставила на масата за освобождаването на Уилън преди повече от осем месеца. Русия не е отговорила по същество, казаха двама служители на администрацията пред CNN.

Еван Гершкович Еван Гершкович Wall Street Journal

Въпреки че предложението на Уилън „абсолютно“ все още е такова, което Съединените щати смятат за реално предложение, обясни високопоставен служител на администрацията, липсата на съществен руски отговор – заедно с неправомерното задържане на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по-рано тази година – принуди САЩ да продължат усилията си да търсят друга оферта, която да изложат на масата.

Висшият служител на администрацията каза, че „остава необходимост да разберем как да разрешим това“.

„Ако не можем да го осъществим въз основа на това, което ни е налично сега, ще трябва да разберем какво е необходимо, за да можем да върнем нашите хора у дома“, каза служителят.

Администрацията на Байдън продължава да обикаля света за предложения, които биха могли да привлекат Русия да освободи и двамата неправомерно задържани американци, както CNN съобщи по-рано тази година. В момента САЩ не разполагат с руски шпиони на високо ниво, казват настоящи и бивши американски служители, което води до необходимостта да се обърнат за помощ към съюзниците.

Миналата седмица Елизабет Уелън каза пред CNN, че се надява, че усилията за освобождаването на брат й ще бъдат по-бързи.

„Това ледниково темпо – не съм сигурна, че все още сме на точката, в която може да се каже, че е направено всичко, за да се опитаме да върнем Пол у дома“, каза тя.

„Като сестра на Пол, чувствам това чувство на неотложност и разочарование много дълбоко. Не искам да звучи така, сякаш на хората не им пука, защото определено ги е грижа. Но това, което е необходимо, е повишено осъзнаване на факта, че времето може да изтича“, каза тя. „Не знаем дали руснаците ще продължат да обсъждат как да направят размяна или каквото и да е за Пол в бъдеще.“

 Пол Уилън. class= Пол Уилън. Кирил Кудрявцев/AFP/Getty Images

, Уелън каза, че е уверен, че неговият случай е приоритет за правителството на САЩ, но желае той да може да бъде разрешен по-бързо. Той също така изрази опасения, че може да бъде изоставен отново, ако САЩ осигурят освобождаването на Гершкович.

„Това е изключително безпокойство за мен и семейството ми“, каза той тогава.

САЩ не успяха да осигурят освобождаването на Уилън при размяната на затворници, която върна у дома други двама неправомерно задържани американци миналата година: Тревър Рийд през април и Бритни Гринър през декември.

Въпреки това Уелън каза през май, че има повече доверие в усилията на САЩ да го върнат у дома, отколкото когатопрез декември след освобождаването на Грийнър.

„Казаха ми, че няма да изоставя, и ми беше казано, че въпреки че случаят на Евън е приоритет, моят също е приоритет и хората осъзнават факта, че това има изключително негативно влияние върху мен и семейството ми. И ми казаха, че правителството работи неуморно, за да ме измъкне оттук и да ме върне у дома, за да могат след това да съсредоточат усилията си върху Евън и неговия случай,” каза Уилън.

„Ще има край на това и се надявам, че ще дойде по-рано, отколкото по-късно, но е депресиращо всеки ден да преживявам това“, каза той през май.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР