Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе срещи с лидерите

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе срещи с лидерите
Коментари Харесай

Блинкен обсъди важни въпроси на сигурността с лидерите на Гърция и Турция

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организира срещи с водачите на Гърция и Турция, на които бяха разисквани последните развития в двустранните връзки сред Атина и Анкара, рецесията в Близкия Изток, турската ратификация на шведската кандидатура за НАТО и утвърждението от Съединени американски щати за продажбата на изтребители F-16 на Турция.


По време на диалога си с турския президент Реджеп Ердоган, американският първи посланик акцентира нуждата от попречване на разпространяването на спора в Близкия Изток. Според турски дипломатически източник външният министър на Турция Хакан Фидан е настоял пред американския си сътрудник за „ неотложно преустановяване на огъня “ в Газа, което би могло да подсигурява гладкото снабдяване на филантропичната помощ.

Държавният департамент добави, че Блинкен и Ердоган са разискали „ завършването на присъединението на Швеция към НАТО и укрепването на търговията и вложенията сред Съединените щати и Турция “.

БГНЕС напомня, че турският държавен глава се възползва от правото на несъгласие, с цел да блокира присъединението на Швеция към НАТО. Тази стъпка целеше да накара Стокхолм да заеме по-твърда позиция по отношение на кюрдските групи в страната, които Анкара преглежда като крила на терористичната организация ПКК. Ердоган също по този начин се пробва да сложи утвърждението на Швеция според от доставката на Съединени американски щати на 40 американски изтребителя F-16 и близо 80 комплекта за рационализация за застаряващите военновъздушни сили на Турция. Администрацията на Байдън публично поддържа продажбата. Но американският президент не съумя да преодолее съпротивата в Конгреса от законодатели, които показват паника от позицията на Турция към Швеция и от предишните военни конфликти с историческия противник Гърция.

След срещата си с Ердоган, Блинкен отпътува за гръцкия остров Крит, където организира диалози с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и външният министър Георгиос Герапетрис.

" Двустранните връзки сред Гърция и Съединени американски щати са в най-хубавия си тип ", съобщи Мицотакис по време на срещата с висшия американски посланик.


Блинкен на собствен ред акцентира смисъла от " силата на двустранните връзки ".

" Ние стоим дружно, изправени пред някои от най-острите провокации, които сме виждали, само че фактът, че стоим дружно, че работим дружно, е голям източник на мощ и убеденост за Съединените щати “, сподели той.

След срещата главата на американската дипломация съобщи, че желае да се увери, че спорът в Близкия изток " няма да се популяризира ".

" Една от същинските паники е границата сред Израел и Ливан и ние желаеме да създадем всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че няма да забележим ескалация ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР