Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи изненадващо посещение в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи изненадващо посещение в
Коментари Харесай

Кризисната дипломатическа совалка на Блинкен приключва в Турция

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен направи изненадващо посещаване в Багдад на 5 ноември, откакто по-рано денем посети окупирания Западен бряг.


Иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани се срещна с Блинкен, оповестиха от кабинета на премиера, като се очакваше двамата да обсъдят рисковете от ескалация на войната на Израел с Хамас.

Посещението на Блинкен - което пристигна след къса спирка в Кипър за разискване на вероятен морски път за помощ към Газа - не беше оповестено авансово от съображения за сигурност.

От началото на войната сред Израел и Хамас поредност от ракетни офанзиви и набези с дронове бяха ориентирани към военни бази, в които са ситуирани американските сили в Ирак.

" Много ясно заявих, че нападенията или заканите, идващи от милиции, които са свързани с Иран, са изцяло неприемливи ", сподели Блинкен.

" Ще предприемем всички нужни стъпки, с цел да защитим нашите хора ", добави той по време на среща със Судани.

Вашингтон упрекна Иран, че има пръст в нападенията, които бяха ориентирани и против американските войски в Сирия.

Според каналите в Telegram, свързани с иракски фракции, близки до Техеран, за множеството от нападенията е декларирала група, известна като " Ислямска опозиция в Ирак ".

Данните, оповестени от Пентагона от петък, демонстрират, че сред 17 октомври и 3 ноември са осъществени 17 набези в Ирак и 12 в Сирия.

В Ирак са ситуирани към 2500 американски военнослужещи, които имат за задача да поучават иракските си сътрудници в битката против групировката " Ислямска страна ".

Судани осъди нападенията и съобщи, че се организират следствия за определяне на причинителите.

Иракският министър-председател неведнъж е призовавал за преустановяване на огъня в линията Газа и е определял военната интервенция на Израел в крайбрежната територия като " геноцид " против палестинския народ.

По време на срещата си с Блинкен той повтори апелите за преустановяване на огъня и посочи " незабавната нужда от преодоляване на рецесията и попречване на нейното разпространяване ", се споделя в изказване на неговата канцелария.

Ирак не признава Израел като страна и държавното управление му е близо до Иран, който от своя страна поддържа Хамас.

На 5 ноември хиляди поддръжници на авторитетния шиитски свещеник Моктада Садр се събраха на багдадския площад " Тахрир ", развявайки иракски и палестински флагове, заяви публицист от Агенция Франс Прес.

Някои от тях изгориха израелски и американски флагове по време на демонстрацията, която последва апела на придвижването на Садр в X, някогашния Twitter, за " кротичък митинг " против визитата на Блинкен.

Блинкен взе участие в огромна обиколка на Близкия изток, откакто в петък посети Израел, а в събота - Йордания за диалози с крал Абдула II, където взе присъединяване в министерски срещи с петима свои арабски сътрудници.

Блинкен отпътува през вчерашния ден за окупирания Западен бряг, с цел да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, след което се отби в Кипър, където се срещна с президента и външния министър на страната.

В Турция Блинкен ще " подчертае значимостта на отбраната на живота на цивилното население в Израел и Ивицата Газа ", се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати от събота.

Той също по този начин ще разиска " нашия общ ангажимент за улеснение на засиленото, стабилно даване на животоспасяваща филантропична помощ на цивилното население в Газа ", както и гарантирането, че палестинците няма да бъдат наложително разселвани отвън Газа ".

Той ще разиска и методите за " прекъсване на насилието, усмиряване на реториката, понижаване на районното напрежение " и работа за " дълготраен и резистентен мир в Близкия изток, който да включва основаването на палестинска страна "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР