Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди в сряда, че

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди в сряда, че
Коментари Харесай

Блинкън заплаши хусите с последствия заради атаките в Червено море

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести в сряда, че ще има последици за продължаващите офанзиви на хусите в Червено море, оповестява CNN.

Това сподели той по време на конференция в Бахрейн.

" Повече от 20 други страни дадохме ясно да се разбере, че в случай че продължат офанзивите, както се случи през вчерашния ден, ще има последици. ", сподели той.

Предупреждението на Блинкън идва, защото основаната в Йемен, подкрепяна от Иран въоръжена формация не демонстрира признаци на деескалация.

Във вторник американският флот смъкна 21 ракети и дронове на хусите, изстреляни от Йемен, съгласно изказване на централното командване на Съединени американски щати, в една от най-големите офанзиви на хусите, осъществявани в Червено море през последните месеци.

Няма ранени, сподели CENTCOM.

Хусите неотдавна направиха десетки офанзиви и заловиха търговски транспортен съд и неговия екипаж като възмездие за израелската война против " Хамас " в Газа. Атаките към този момент имаха последици за международната стопанска система, защото на процедура затвориха един от главните търговски пътища в света за множеството контейнеровози.

През последните седмици имаше голям брой сигнали, че Съединени американски щати обмислят предприемане на по-силни военни дейности в отговор на офанзивите на хусите, даже на фона на напъните за противоположен канал с Иран и хусите, с цел да ги подбуден към деескалация.

Блинкън сподели в сряда, че на фона на напъните за попречване на разпространяването на районен спор е изключително значимо да реагираме, когато забележим нещо сходно на експанзията, идваща от хусите.

" Това съставлява очевидна опасност за ползите на страните по света и е значимо интернационалната общественост да се сплоти и да отговори на тях ", сподели той.

В сряда английският министър на защитата Грант Шапс предизвести, че ще предприемем нужните дейности за отбрана на почтени животи и международната стопанска система.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели, че Съединени американски щати " ще продължат да координират тясно с нашите съдружници и сътрудници по отношение на подобаващите последващи стъпки. Със сигурност няма да злоупотребявам за евентуални бъдещи военни интервенции по един или различен метод ", добави той.

САЩ обмислят всички варианти, защото се стремят да изградят допустимо максимален интернационален консенсус по отношение на нуждата хусите да спрат.

Миналата седмица Съединени американски щати и 12 други страни разгласиха взаимно изказване, осъждащо офанзивите против корабоплаването. Високопоставен чиновник на американската администрация уточни, че изказването евентуално е последното предизвестие на обединението.

Очаква се Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава в сряда ръководена от Съединени американски щати резолюция, осъждаща най-категорично офанзивите на хуси против търговски и търговски кораби от 19 ноември 2023 година

Атаките на йеменските хуси против кораби в Червено море би трябвало да бъдат прекъснати, без да бъде провокирана нова война. За това настоя италианският министър на защитата Гуидо Крозето.

Миналия месец Италия разгласи, че ще изпрати боен транспортен съд в региона след претенции за поддръжка от корабособствениците. Тя обаче не се е включила към водената от Съединени американски щати задача, като други съдружници от Европейски Съюз също се дистанцират от самодейността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР