Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в събота, че

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в събота, че
Коментари Харесай

Блинкън е притеснен от обвързаността на Пекин с Москва

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели в събота, че е разискал съветската експанзия в Украйна по време на над петчасовите си диалози с китайския външен министър Уан Йи, в които е изразил угриженост по отношение на обвързаността на Пекин с Москва , заяви Reuters.

Двамата дефинират първия си персонален диалог от октомври насам като " прям ".

Той се организира ден откакто те участваха на срещата на външните министри от Г-20 на индонезийския остров Бали.

" Споделих още веднъж с държавния консултант, че сме загрижени за позиционирането на КНР до Русия ", сподели Блинкън на конференция след диалога. Той не счита, че Китай се държи неутрално , защото е страната е подкрепила Русия в Организация на обединените нации и е " подсилила съветската агитация ".
 Съединени американски щати и Китай с градивен диалог на Г-20
Съединени американски щати и Китай с градивен диалог на Г-20

Блинкън беседва с китайския си сътрудник за първи път от октомври

Според Блинкън китайският президент Си Дзинпин е дал да се разбере ясно в диалог с президента на РФ Владимир Путин на 13 юни, че стои зад решението за основаване на партньорство с Русия.

Агенцията отбелязва, че малко преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Пекин и Москва са оповестили партньорство " без ограничавания ", въпреки че американските управляващи настояват, че не са видели Китай да нарушава глобите против Русия или да й дава военно съоръжение.

Попитан за отхвърли му да организира диалози с съветския външен министър Сергей Лавров на срещата на Г-20, Блинкън съобщи: " Проблемът е следният - не виждаме никакви признаци, че Русия в този миг е подготвена да се ангажира със смислена дипломация . "
 Лавров напуща срещата на Г-20 прибързано
Лавров напуща срещата на Г-20 прибързано

Единствената двустранна среща, за която е обявено до този миг, е тази с Китай

Според китайския външен министър има заплаха посоката на връзките сред Съединени американски щати и Китай да бъде в допълнение " отклонена " заради проблем с метода, по който Съединени американски щати одобряват Китай.

Уан Йи сподели също, че Вашингтон би трябвало да анулира допустимо най-скоро спомагателните мита за Китай и да приключи едностранните наказания против китайски компании.

" Продължавайки напред, Съединените щати желаят каналите ни за връзка с Пекин да не престават да са отворени ", уточни Блинкън.

Той означи, че се чака президентите Джо Байдън и Си Дзинпин да беседват през идващите седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР