Държавният глава трябва да даде време на партиите, за да

...
Държавният глава трябва да даде време на партиите, за да
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Ако партиите се отклонят от заявените ангажименти

Държавният глава би трябвало да даде време на партиите, с цел да има живот Народно събрание. Да се бърза с връчването на мандатите не би било вярно. Ако Радев форсира процеса, партиите ще го обвинят, че не са намерили път един към различен. Той ще им даде опция за диалози, които ще вървят редом със законодателния развой. Ако партиите се отклонят от декларираните задължения, ще забърза процедурата по връчване. Това сподели за " Твоят ден " преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея Радев е обрисувал няколко целта, които са най-важни - бюджет, старания за приемане в Шенген, ПВУ. " Следващия месец 19 институции ще би трябвало да бъдат актуализирани поради изминал мандат. Не е толкоз значима локалната власт, едвам се покаже, че се поема отговорност за едно ръководство след месеци на неустойчивост ", уточни тя.

От своя страна конституционалистът доктор Борислав Цеков съобщи, че президентът следва да върви по ритъма на партиите. " Радев би трябвало да бъде поздравен с конституционната философия на процедурата по консултациите. Много деликатно би трябвало да се демонстрира на партиите, че отговорността е в тях. Би било нелогично президентът да торпилира волята на първата мощ да сформира държавно управление, като избързва с връчването на първи мандат. Президентът би трябвало да се въздържан и да не се пробва да диктува политическия развой ", акцентира той.

По думите му по кое време ще се връчи първия мандат зависи от ГЕРБ. " Президентът би трябвало да чака да му бъде посочен претендент за министър председател. Първата партия не може да си разреши да разтяга процедурата от позиция на парламентаризма ", счита Цеков. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР