Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 10:00 ч.

...
Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 10:00 ч.
Коментари Харесай

Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство днес

Държавният глава Румен Радев ще връчи през днешния ден в 10:00 ч. първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание - на ГЕРБ-СДС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът организира диалози за сформиране на постоянен кабинет с всички парламентарно показани обединения. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, по-късно Румен Радев се срещна с " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България ", „ Демократична България “ и " Български напредък ". 

Надявам се спомагателното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-хубавия метод, съобщи Радев пред публицисти в петък. Преди това, по време на консултациите с " Демократична България ", той изрази вяра в границите на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за държавно управление, само че в случай че постоянен кабинет не може да бъде формиран, разгласи, че ще връчи последния мандат след Нова година.

ГЕРБ ще предложи състав на държавно управление, съобщи през вчерашния ден водачът на партията Бойко Борисов. По думите му един от разновидностите е да предложат безпристрастен министър председател, който да подпише техническо съглашение за целите, върху които ще работят през идващите месеци всички парламентарно показани партии. 

В петък представители на обединенията в парламента коментираха идното връчване на първия мандат. Тройна коалиция (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България " ), както ние я назоваваме „ хартиена коалиция “, е напълно допустима, съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков. Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че чакат ГЕРБ-СДС да се отнесат съществено и да стартират сериозните диалози за сформиране на кабинет. Според ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предлагането за кабинет, тъй като няма да съберат болшинство. По думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, левицата няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че диалог за поддръжка от Демократична България на първия мандат няма безусловно никакви предпоставки на фона на признатите промени в Изборния кодекс. Ние сме подготвени на разговор по съответни политики, в случай че бъдем поканени на подобен, съобщи водачът на " Български напредък " Стефан Янев. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР