Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обеща на украинския си

...
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обеща на украинския си
Коментари Харесай

Макрон обеща доставки на танкове AMX-10 RC за Украйна

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон даде обещание на украинския си сътрудник Володимир Зеленски да достави на Киев танкове AMX-10 RC, оповестява Reuters , базирайки се на информация от Елисейския замък.

" Президентът реши да разшири военната помощ, която към този момент се дава на Киев, като се съгласи да достави леки танкове AMX-10 RC “, разгласи Макрон след след едночасов телефонен диалог със Зеленски.

" Това е първият път, в който танкове, създадени на Запад, ще бъдат доставени на украинската войска “, добави представител на Елисейския замък. Той не посочи какъв брой военни машини се планува да бъдат трансферирани и по кое време може да стане това.

Колесните танкове или тежките бронирани машини AMX-10 RC са създадени от френската компания Nexter и са създавани в интервала от 1976 до 1994 година Съкращението RC значи Roues-Canon ( " Оръдие на колела “). 17-тонната бойна машина е оборудвана със 105-мм оръдие и две 7,62-мм картечници. Екипажът се състои от четирима души. В момента 248 танка на въоръжение във Франция, съгласно Министерството на въоръжените сили на страната, като последователно се заменят с нови бойни разследващи машини Jaguar от 2020 година насам.

На 20 декември Макрон сподели, че Париж е изпратил ракетни установки Crotale и системи за противовъздушна защита в Киев и възнамерява да даде нова партида оръжия и муниции при започване на годината. Сред тези доставки се чакат самоходни артилерийски установки (САУ) Caesar, които Париж желае да заеме от поръчаните преди този момент от Дания.

Към днешна дата Франция е предала на Украйна 18 самоходни оръдия Caesar. Френското министерство също утвърди даването на Киев на 155-мм гаубици TRF1, които бяха пуснати на въоръжение през 1979 година

Освен това Франция към този момент е дарила на Украйна бронирани транспортни средства, противотанкови ракети Milan, портативни системи за противовъздушна защита Mistral, униформи, сухи дажби, радиационна, химическа и биологична отбрана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР