Държавният Фонд Затворно дело ще бъде закрит от догодина и

...
Държавният Фонд Затворно дело ще бъде закрит от догодина и
Коментари Харесай

Министър Славов: Ще трансформираме всички държавни предприятия от догодина

Държавният " Фонд Затворно " дело ще бъде закрит от следващата година и ще бъде трансформиран в административна конструкция към Главна дирекция " Изтърпяване на наказванията ", което ще стартира в първите месеци на 2024 година. Това разгласи от парламентарната трибуна министърът на правораздаването Атанас Славов по време на петъчния парламентарен надзор, в който отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, съобщи кореспондент на " Фокус ". 



По думите на Славов това е част от проектите на държавното управление всички държавни предприятия да бъдат трансформирани.  



Въпросът на депутата от Българска социалистическа партия бе обвързван с доставката на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост. По думите му става въпрос за 43 млн. лева, за които Славов е заречен, че ще направи инспекция при първото запитване на социалиста по тематиката.

" Може ли да бъде преустановен контракта?, попита Гуцанов и добави, че правосъдното министерство е дало без търг и правила тези милиони, косвено атакувайки предшественика на Славов Крум Зарков.

Атанас Славов отговори, че цитираната сума е за 3-годишен интервал. " В началото на ноември съм изпратил декрет до изпълнителния шеф на " Фонд Затворно дело " договорите, в случай че се сключат, да не са за интервал, по-дълъг от година. Основанието е, че следва до края на годината да се реши " Фонд затворно дело " да бъде закрит като държавно дружество. Към края на идната година няма да имаме възложител по тази социална поръчка ", сподели той.

Относно въпросната социална поръчка министърът на правораздаването уточни, че в началото е била оповестена като открита процедура, в следствие е прекъсната, защото всички подали заявление, участниците са отстранени по разнообразни учредения. След това е оповестена процедура по директно договаряне, като за всяка позиция има по един участник. Имало и оспорвания на избрани компании. Той напомни, че към този момент е цитирал решение на Върховен административен съд по предходния стадий на процедурата, в този момент обаче има друго решение на ВАСс касационен темперамент във връзка с Комисия за защита на конкуренцията, която е отменила процедурата. " Фонд затворно дело " оспорва решението на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд е отменил решението на комисията и е удостоверил дейностите на изпълнителния шеф на фонда за реализиране на процедурата по директно договаряне. В сегашния миг процедурата е на стадий на отваряне на офертите по обособените позиции и пред сключването на контракт ", посочи Славов. " Тези процедури са доказани от съда и не мога законосъобразно да се въвличам в процеса, не е редно да го върша ", сподели той.

Отговорът на министъра не се хареса на депутата от Българска социалистическа партия и Гуцанов съобщи: " Вие имате право да го прекратите. Става въпрос за жестоко нарушаване. Правосъдното министерство да си разреши 43 млн. да бъдат разходвани без търг, конкурс и Закона за публичните поръчки, е срамно. Министерството би трябвало да е стожер на справедливостта ".

" Има явна разлика в понятията какво е възможно и кое е добра процедура, с мое писмо от 21 юли съм изискал АДФИ да направи ревизия към момента очаквам отчета им. След като имаме външен самостоятелен надзор, това може да обоснове предприемането на съответните дейности и взимане на управнически решения ",  отвърна правосъдния министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР