Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи

...
Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи
Коментари Харесай

Милиардни печалби: как Норвегия гарантира парите на своите пенсионери

Държавният фонд на Норвегия е завършил предходната година с блестящи резултати. През 2021 той е осъществил облага от 158 милиарда евро и по този начин е отбелязал растеж от цели 14,5%. Фондът е надминал даже своя бенчмарк с 0,74%. Казано другояче: той се е развивал по-добре от упованията.

Тази процедура не е от през вчерашния ден

Норвежкият фонд е измежду най-големите държавни фондове в света, които се финансират от добива на първични материали. От години страната влага посредством фонда приходите от добива на петрол и газ на международните финансови пазари и в това време има дялове в към 9100 компании по света. Освен това фондът влага пари и в скъпи бумаги, недвижими парцели и в инфраструктура за възобновими сили.

Държавният фонд, от чиито облаги се подсигуряват и пенсиите на норвежците, е основан през 1990-те години за да финансира големите разноски на обществената страна и в същото време да я защищава от по-сериозни разтърсвания на пазара на първични материали.

През предходната година фондът е спечелил доста от големия растеж на търговията с акции. " Във всички сектори бяха маркирани положителни облаги, само че най-силни резултати имаше при вложенията в технологии и финанси ", споделя шефът на Norges Bank Investment Management Николай Танген. Най-висока възвръщаемост са осъществили акциите на софтуерния пазар - облага от над 30 %. Особено добре са се развивали акциите на Майкрософт, Алфабет и Епъл. Но също по този начин и в бранша на недвижимите парцели 2021 година е била доста сполучлива, откакто в миналата година пандемията се отрази неприятно на сектора.

Този напредък няма да е безконечен

В същото време Танген предизвестява за задаващи се по-трудни времена. Този приказен напредък от последните 25 години няма да продължи постоянно. " Лихвените проценти сега са толкоз ниски, колкото в никакъв случай до момента, а акциите са рекордно скъпи. Настроенията към този момент се трансформират ", твърди специалистът. По думите му би трябвало да се готвим за " десетилетие на ниска рентабилност ", съобщи той наскоро пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

Танген има поради предстоящото покачване на лихвите в Съединени американски щати, до което ще се стигне евентуално още през март. Тази вероятност към този момент от дни държи в напрежение финансовите пазари. " Дали това ще сложи началото на интервал на спад към момента не знаем ", споделя наблюдаващият.

Ако лихвите бъдат нараснали в международен мащаб, това ще удари държавния норвежки фонд по няколко посоки, защото около по-високите лихви вложенията в рискови принадлежности ще станат по-малко атрактивни - такива са да вземем за пример акциите. А това може да докара до обезценяване на общото портфолио в мащаби, каквито " не сме виждали в никакъв случай до момента ", предизвести хедж фонд мениджърът още предишното лято.

 

Източник: Дойче веле

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР