Държавният департамент на САЩ публикува броя на ядрените бойни глави

...
Държавният департамент на САЩ публикува броя на ядрените бойни глави
Коментари Харесай

САЩ обявиха броя на ядрените си бойни глави

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява броя на нуклеарните бойни глави на страната за първи път от четири години – откакто президентът Доналд Тръмп наложи възбрана за разгласяването им, съобщи Агенция Франс Прес.

Данните сочат, че към 30 септември 2020 година американските военни са имали 3750 дейни и неактивни бойни глави – по-малко с 55 от година по-рано и със 72 в съпоставяне със същата дата на 2017 година

Това са най-ниските ресурси от нуклеарни оръжия на Съединени американски щати от върховите им стойности в разгара на Студената война със Съюз на съветските социалистически републики през 1967 година, когато нуклеарните бойни глави са били 31 255.

Огласяването на данните във вторник идва посред старания на администрацията на президента Джо Байдън да рестартира договарянията с Русия за надзор над въоръженията, които бяха в застой при Тръмп.

„ Увеличаването на прозрачността в запасите с нуклеарни оръжия на страните е значимо за напъните за неразпространение и разоръжаване “, уточни Държавния департамент.

Тръмп, който изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран и от контракта с Русия за ракетите със междинен обхват, остави предходната година още един значим контракт – Нов СТАРТ, пред приключване на 5 февруари.

Този контракт дефинира таван за нуклеарните бойни глави на Вашингтон и Москва и възможното му преустановяване би обърнало наклонността на понижаване на нуклеарните бойни глави на двете страни.

Тръмп сподели, че желае ново съглашение, което да включва Китай, който има доста по-малко бойни глави от Съединени американски щати и Русия.

Байдън, който пое президентския пост на 20 януари, неотложно предложи 5-годишно удължение на Нов СТАРТ, което съветският президент Владимир Путин бързо одобри.

Договорът слага таван от 1550 на нуклеарните бойни глави, които Москва и Вашингтон могат да развърнат.

Миналата седмица дипломати на Съединени американски щати и Русия водиха договаряния зад затворени врата в Женева за началото на полемики по правоприемник на Нов СТАРТ и за надзор върху елементарните оръжия.

Представител на Съединени американски щати назова диалозите „ ползотворни “.

По данни на Стокхолмския институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ) към януари 2021 година, който не регистрира данните на Държавния департамент, Съединени американски щати са имали 5500 бойни глави, Русия – 6255, Китай – 350, Англия – 225 и Франция – 290.

Според СИПРИ Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея имат общо към 4600 нуклеарни бойни глави, показва организация Франс прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР