Държавният департамент на САЩ представи днес годишния си доклад за

...
Държавният департамент на САЩ представи днес годишния си доклад за
Коментари Харесай

САЩ: Борбата на българското правителство срещу корупцията беше недостатъчна през 2022 г.

Държавният департамент на СА Щ показа през днешния ден годишния си д оклад за положението на човешките права в света за миналата 2022 година Документът може да бъде открит на уеб страницата на Департамента. В  частта за България на оповестения през днешния ден доклад  Бюрото за народна власт, права на индивида и труд към Държавния департамент на Съединени американски щати заключава, че през предходната година българските управляващи са подхванали стъпки за идентифициране, следствие, гонене и наказване на длъжностни лица, направили нарушавания на правата на индивида и корупция, само че дейностите на държавното управление са били незадоволителни и безнаказаността е била проблем.

За обилни проблеми в региона на правата на индивида говореха достоверни информации за: грубо или унизително отношение от страна на управляващите, в това число към арестувани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца ; случайни арести; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система; сериозна корупция в държавната администрация; закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към членове на ромската общност; и закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица, се споделя в текста.

Според отчета корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са необятно публикувани проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на правосъдната власт в България. Общественото доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън.

" Въпреки че законът планува наказателни наказания за корупция на длъжностни лица, държавното управление не прилагаше дейно закона и съгласно сведенията длъжностни лица във всички клонове на властта са взели участие безнаказано в корупционни практики . През 2022 година имаше многочислени известия за корупция в държавното управление ", се споделя в частта за България на отчета.

" Имаше достоверни сведения за това, че държавни чиновници са ползвали принудително и унизително отношение към арестувани под стража лица ", написа още в документа. " Условията в някои затвори и центрове за задържане бяха неприятни, само че неправителствените организации означиха позитивни промени в други.  Имаше известия за претъпканост в някои центрове за задържане, изказвания за корупция измежду личния състав на пандизите и несъответстващи санитарни, битови и медицински условия ", се споделя също по този начин в документа. Имаше обособени известия, че от време на време управляващите злоупотребяват с пълномощията си за арест и задържане.  

Правителството като цяло е зачита свободата на спокойно събиране и сдружаване , както и свободата на вътрешно напредване, пътешестване в чужбина, емиграция и репатриране, излиза наяве от частта за нашата страна на отчета.

Правителството си сътрудничеше със Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците и други филантропични организации при даването на протекция и помощ на бежанци, завръщащи се бежанци или хора , търсещи леговище, както и на други сходни категории лица. Различни организации означиха няколко случая, в които управляващите са отблъсквали бъдещи мигранти и лица, търсещи леговище.

Законът пази всички жители от дискриминация, учредена на расова основа, етнически генезис или народност, само че държавното управление не ползва закона дейно. " Обществената непоносимост към малцинствените групи продължава и се показва в честа дискриминация против ромите и етническите турци. Политически и държавни дейци от време на време я одобряваха или подтикваха към нея ", се споделя в отчета. Антисемитска изразителност продължава да се появява постоянно в обществените мрежи и като мнения под публикации в онлайн медиите, се добавя в документа.

Жените бяха подложени на известна дискриминация във връзка с икономическото присъединяване и политическото овластяване.

Законът в България не разрешава дискриминирането въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост, само че държавното управление не прилагаше дейно тази възбрана. Никакви закони не пазят от закононарушения от ненавист, учредени на полова ориентировка или полова еднаквост. Обществената непоносимост към представителите на ЛГБТКИ+ общността продължава да съществува, заключава Бюрото за народна власт, права на индивида и труд в частта на отчета, касаеща България.

Правителството не ползва дейно закона за отбрана на правата на лицата с физически, умствени, интелектуални и сензорни увреждания и лица с увреждания не са имали достъп до обучение, здравни услуги, публични здания и превоз наедно с останалите, се добавя в текста.

" Националната държавна стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и заболяванията, излъчени по сексуален път, реализира дребен прогрес в превъзмогването на стигмата и дискриминирането, свързани с ХИВ ", се споделя още в отчета.

" Властите не постоянно зачитаха свободата на сдружаване и правото на групово договаряне . Синдикатите продължиха да оповестяват за случаи на възпрепятстване от страна на работодатели, за тормоз, заплашване и неравностойно отнасяне на синдикални водачи и членове ", се споделя в частта на отчета за България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР