Държавният департамент на САЩ е одобрил доставката на два военно-транспортни

...
Държавният департамент на САЩ е одобрил доставката на два военно-транспортни
Коментари Харесай

САЩ дава на Гърция самолети C-130 и изтребители F-35

Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил доставката на два военно-транспортни самолета C-130 за Гърция и работи по снабдяването и с изтребители F-35 за южната ни съседка, оповестява в електронното си издание в. „ Катимерини “.
Прочетете още
Двата самолета C-130 ще бъдат обезпечени от остатъка на американски военни материали.

Предстои също по този начин Гърция да се снабди с изтребители от пето потомство F-35. Очаква се Конгресът на Съединени американски щати да завърши с документите по този въпрос след изборите в Турция на 14 май и преди изборите в Гърция на 21 май.

Друго събитие, което се чака да бъде оповестено скоро, е, че Гърция ще получи спомагателен пакет финансова помощ под формата на заем или гаранции по заеми от държавното управление на Съединени американски щати за закупуване на американски оръжейни системи. Тази помощ е част от утвърждения от Конгреса пакет за съдружниците от НАТО, които желаят да обновят военната си техника, откакто са изпратили военно въоръжение в Украйна. Това значи, че Съединени американски щати ще възобновят договарянията с Гърция по отношение на изпращането на руски ракетни системи С-300 на Украйна, които все още се намират на остров Крит, в подмяна на системи „ Пейтриът “ от Съединени американски щати.

Общата сума, утвърдена от Конгреса на Съединени американски щати, е осем милиарда $. Гърция и Полша ще получат огромна част от тези средства, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подобна процедура по погашение на средства в аналогични случаи е прилагана единствено един път до момента – в тази ситуация с Ирак преди десетилетие, написа в. „ Катимерини “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР