Държавният департамент на САЩ добави 14 служители от държави в

...
Държавният департамент на САЩ добави 14 служители от държави в
Коментари Харесай

САЩ санкционираха 14 представители на държави в Централна Америка

Държавният департамент на Съединени американски щати добави 14 чиновници от страни в Централна Америка, в това число някогашни и сегашни министри, съдии и прокурори, в черен лист на лица, които нарушават демократичните правила, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Вашингтон от време на време обновява така наречен лист " Енгел ", в който се вписват имената на задгранични чиновници, за които считат, че са взели участие в дейности, подкопаващи демокрацията, обвинени са в сериозна корупция или попречват правораздаването.

Държавният департамент заяви, че в " Енгел " се прибавят имената на четирима жители на Никарагуа, четирима на Гватемала, трима на Салвадор и трима хондурасци.

Сред тях са актуалният министър на стратегическото обмисляне на Хондурас Рикардо Салгадо, трима прокурори и някогашен арбитър от Върховния съд на Гватемала.

Салгадо, член на кабинета на хондураската президентка от левицата Сиомара Кастро, беше включен в американския лист, тъй като се допуска, че е управлявал " координирани  усилия " на ръководещата партия за угнетяване на несъгласието посредством принудително заплашване на опозицията.

" Правителството на Съединени американски щати постоянно е било съпричастно към корупцията и безнаказаността на Националната партия и Либералната партия в Хондурас. Включването ми в листата " Енгел " единствено демонстрира, че той е формиран по политически критерии и не пази демокрацията или честността ", съобщи по-късно Салгадо. 

Гватемалскиата прокурорка Леонор Еухения Моралес Ласо " е водила политически стимулирано следствие, с цел да сложи под подозрение сертифицираните резултати от изборите и да наруши предаването на президентската власт ", се споделя в изказване на Държавния департамент.

Съединени американски щати и други западни страни поддържаха изказванията на новоизбрания президент Бернардо Аревало, че почналите против него и партията му инспекции са координирано изпитание за подкопаване на демокрацията в Гватемала, най-многолюдната страна в Централна Америка.

В актуализирания черен лист попадат и имената на трима чиновници на Института за достъп до социална информация на Салвадор. Според Съединени американски щати въпросните лица съзнателно са блокирали достъпа до социална информация.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР