Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в

...
Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в
Коментари Харесай

Евростат: Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2017 годин

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се намали като % от Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на актуалната година, демонстрират данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи намаляване както по отношение на първото тримесечие, по този начин и на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2016-а година) и остава измежду най-ниските в Европейски Съюз, отбелязва европейската статистика.

В края на второто тримесечие на 2017-а година дългът на всички 28-те членки на Европейски Съюз се намали до 83,4% от Брутният вътрешен продукт на района по отношение на 83,6% през първите три месеца и под 83,8% преди година (през второто тримесечие на 2016-а).

От своя страна държавният дълг в еврозоната се сви за същия интервал до 89,1% от Брутният вътрешен продукт от 89,2% през интервала януари - март 2017-а и по отношение на равнище на дълга от 90,8% от Брутният вътрешен продукт преди година.

Според Евростат през второто тримесечие на 2017-а година най-ниско равнище на държавния дълг като % от Брутният вътрешен продукт е регистриран в Естония (8,9%), следвана от Люксембург (23,4%) и България (27,7%), до момента в който най-високи равнища на дълга са регистрирани в Гърция (175,0% от БВП), Италия (134,7%) и Португалия (132,1%).

Спрямо първите три месеца на актуалната година седем страни - членки на Европейски Съюз записват покачване на техния държавен дълг в края на второто тримесечие, до момента в който при 20 членки на съюза има понижаване на дълга като % от Брутният вътрешен продукт, а във Англия има стабилизация на държавния дълг. Най-солиден спад на дълга на тримесечна база беше регистриран в Хърватия (понижение с 4,5 процентни пункта), Словакия (с 1,6 пункта) и Малта (с 1,4%), до момента в който най-солидно увеличение на държавния дълг беше записано в Литва (повишение с 2,6 процентни пункта), Португалия (с 1,7%), Италия (с 0,7%) и Литва (с 0,7%).

На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2016-а година) най-солидно покачване на отношението дълг към Брутният вътрешен продукт е регистрирано още веднъж в Литва (повишение с 1,8%), Люксембург (с 1,4%) и Франция (с 1,3%), а най-солиден спад е регистриран в Гърция (понижение с 4,7 процентни пункта), Холандия (с 4,5%) и Германия (с 3,9%).

Данните на Евростат демонстрират, че държавният дълг на България се е намалил през интервала април - юни 2017-а година до 27,7% от Брутният вътрешен продукт, достигайки 26,662 милиарда български лв. по отношение на 28,2% през първото тримесечие (26,709 милиарда лева) и по отношение на 29,2% от Брутният вътрешен продукт година по-рано (26,497 милиарда лева).

По този индикатор нашата страна продължава да бъде измежду трите страни от Европейски Съюз с най-ниско равнище на дълга в процентно отношение, изпреварена само от Естония и Люксембург. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР