Държавният бюджет не е спазен от здравната каса. НЗОК ощетява

...
Държавният бюджет не е спазен от здравната каса. НЗОК ощетява
Коментари Харесай

Асоциацията на зъботехниците поиска оставката на шефа на НЗОК

Държавният бюджет не е спазен от здравната каса. НЗОК ощетява пациентите с неизпълнението на бюджета, който беше гласуван за денталната зъбна протеза. Искаме оставката на професор Салчев, като шеф на НЗОК. Това сподели Стоян Котев, заместник-председател на Асоциацията на българските зъботехници, на конференция през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция.

Представители на Българската асоциация на зъботехниците желаеха още да се регламентира първичната здравна документи, издавана от лекарите по дентална помощ, с която назначават изработването на безплатните зъбни протези.

Според тях неналичието на документ " предопределение " води до безотговорност и до нерегламентирани практики, както и до неизясненост за пациента кой, къде и с какви материали е направил зъбната му протеза.

" След като този документ липсва, значи, че ние работим нерегламентирано ", сподели Георги Дулев от асоциацията.

" Има нерегламентирани зъботехнически лаборатории, в които се работи с материали без явен генезис, работят хора без нужното обучение ", уточни Стоян Христов от асоциацията.

По думите му, такива сигнали има от Сливен. Христов добави, че са подавани сигнали до разнообразни институции, а осъществяваните инспекции са останали без резултат.

Според Дулев " има инвазия от нерегламентирани зъботехнически лаборатории по южната ни граница, работещи с неразбираеми и нерегламентирани от Европейски Съюз медицински произведения ".

В бюджета на НЗОК са планувани целево 2 млн. лева за безплатните зъбни протези. Зъботехниците упорстват тези средства да им бъдат заплатени за положения от тях труд, както и да се регламентира документите, защото тя служи като регистриран документ и съображение за заплащане от страната на НЗОК. Според тях тези средства биха били задоволителни за изработването на 10 хиляди протези.

" Предложението е признато от Народно събрание, само че не е изпълнено от НЗОК, като по този метод се нарушават правата на пациентите. На 10 септември в Народно събрание бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше основан нов ред в бюджета особено за заплащането на зъбната протеза с концепция тази активност, осъществена от пакета дентална помощ, да стане изцяло безвъзмездна ", съобщи още Котев.

От Асоциацията са създали съвещания с правни специалисти, с цел да намерят решение на казуса и упорстват да бъдат чути.

" На 12 септември Българската асоциация на зъботехниците изиска среща с НЗОК, с цел да може да стартират договарянията за намиране на метод, с цел да може тези действия да влезнат в деяние. Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква опция, само че след това споделиха, че няма по какъв начин тази процедура да бъде осъществена. Съответно Българската асоциация на зъботехниците направи съвещания с няколко адвокатски фирми по здравно право, като надлежно сме пуснали няколко писма до НЗОК въз основата на мненията на юридическите адвокатски фирми. Направихме всичко допустимо да проучим какви са опциите този бюджет да влезе в осъществяване Искаме оставката на професор Салчев като шеф на НЗОК ", сподели заместник-председателят.

Държавният бюджет не е бил спазен от НЗОК, като по този метод НЗОК не е изпълнила отговорностите си към пациентите.

" По този метод, забавяйки отговорите, са ощетени пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е наложителен за осъществяване от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила отговорностите си. Искаме да притеглим вниманието на министъра на опазването на здравето ", приключи Котев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР