Държавните оръжейни дружества продължават да се представя много добре, показват

...
Държавните оръжейни дружества продължават да се представя много добре, показват
Коментари Харесай

Държавните оръжейни компании отчитат печалби

Държавните оръжейни сдружения не престават да се показва доста добре, демонстрират докладите им към края на септември, написа " Капитал Daily " в днешния си брой.

Пловдивският цех за ремонт на авиотехника " Авионамс ", който стана благосъстоятелност на страната преди няколко месеца, излиза на облага за пръв път от 2013 година и усилва приходите си повече от седем пъти.

Свързаното до неотдавна с някогашния притежател на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев " Авионамс " беше добито от ДКК за 28.9 млн. лева през май. До договорката на страната с мажоритарния притежател " Хедж инвестмънт България " (99.97%) се стигна след продажба от частен правосъден реализатор по искане на синдиците на банкрутиралата банка.

Компанията се занимава с техническо обслужване, ремонт и произвеждане на летателни апарати и обичайно през последните години регистрира загуба. Към края на септември обаче тя излиза на облага, въпреки и дребна - 354 хиляди лева С това насъбраните досега загуби леко понижават до 49.6 млн. лева Приходите на компанията също нарастват доста - над 6 пъти до 15.7 млн. лева, което евентуално се дължи на повече поръчки. За това приказва и нарастването повече от 10 пъти на разноските за първични материали и материали, които доближават 7.5 млн. лева

По-добри резултати означават и другите компании от отбранителния комплекс към Министерството на стопанската система, чийто директен притежател е Държавната консолидационна компания (ДКК) - сопотският ВМЗ и търговецът " Кинтекс ", чиито продажби не престават да порастват. Възходящата наклонност съществува от няколко години и е резултат от военните спорове по света и засиленото търсене на продукцията на заводите.

С близо една трета усилва продажбите си най-голямото дружество в бранша - сопотският ВМЗ. Оперативните разноски също нарастват доста - с 48% до 248.5 млн. лева, което се дължи основно на нарасналите разноски за материали вследствие на увеличените поръчки. Това се вижда и от броя на личния състав, който доближава 4589 души приблизително за деветмесечието по отношение на 3631 души година по-рано.

Компанията създава противотанкови снаряди, ракети, боеприпаси, взриватели и така нататък, а главните му пазари са Близкият изток, Индия, Северна Африка, някогашните социалистически страни и някогашните руски републики, които употребяват оръжейни системи, за които ВМЗ прави муниции. До края на годината сдружението има контракти и поръчки, които би трябвало да извърши, в размер на почти 130 млн. лева

" Кинтекс ", която се занимава с търговия със специфична продукция, регистрира два пъти и половина по-големи доходи и облага за деветте месеца на 2017 година Основните клиенти на сдружението са министерствата на защитата на Алжир и Индия. През третото тримесечие компанията е направила доставки също за Бангладеш и Франция, се вижда от доклада.

Резкият скок на приходите към края на септември отчасти се дължи на отсрочването на две доставки, които е трябвало да бъдат направени в края на предходната година, само че на процедура са станали при започване на тази - 15.9 млн. лева за Алжир и 22.2 млн. лева за Индия. Компанията има контракти за експорт на въоръжение, муниции и аварийни елементи за двете страни, които би трябвало да извърши до края на годината и които са " на забележителна стойност ", написа в отчета за активността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР