„Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското

...
„Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското
Коментари Харесай

Президент и премиер си обещаха да работят заедно по спорни теми

„ Държавните институции би трябвало да работят дружно по значимите за българското общество въпроси” – това е била общата позиция на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов след среща сред двамата на „ Дондуков” 2, излиза наяве от публично известие на прессекретариата на президента.

Разговорите са били по самодейност на министър-председателя, като са били свързани с укрепването на бранш „ Сигурност”, промените в правосъдната система, модернизацията на въоръжените сили и позициите на страната ни в интернационален проект – все въпроси, които провокираха съществени търкания сред президента и държавното управление през последните дни.

Днес Радев и Борисов са подчертали смисъла на взетите решения на съвещанието на КСНС за рационализация на армията и възстановяване на изискванията на труд в бранш „ Сигурност”. В същото време, преди седмица в Букурещ президентът означи, че макар привидния консенсус в хода на консултациите, до него по този начин и не са достигнали съответни експертни разбори по тематиката.

Важното е процесът на рационализация на Българската войска да не стопира, е позицията на президента от през днешния ден. Той изрично застава зад „ пази ясно регламентирания развой за реализация на плановете за рационализация на Въоръжените сили и предоставената в границите на този развой военна експертиза”.

Именно във връзка със закупуването на нова бойна техника (изтребители за ВВС) заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, нападна Румен Радев, като загатна, че президентът е лобирал в интерес на една от предлаганите на страната ни машини при правенето на експертния разбор за новите самолети.

Още преди дни президентът отвърна на това и други обвинявания на някогашния силов министър като сподели, че „ някои хора губят нервите си, когато се приказва за мощен обединен орган за битка с корупцията”.

По-рано през днешния ден основният секретар на президента полк. Димитър Стоянов разяснява пред bTV, че основаната в Народно събрание анкетна комисия „ Грипен” е „ трибунал”, употребен от ГЕРБ против президента.

След днешната среща излиза наяве, че Бойко Борисов „ прави оценка високо призива” за подобен обединен орган. Двамата са били единомислещи за потребността от ефикасна битка с корупцията, „ която да отговори на упованията на българските жители за справедливост”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР