Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона

...
Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона
Коментари Харесай

Има ли начин държавата да работи с фирми от черния списък по закона “Магнитски”?

Държавните компании и ведомствата могат да употребяват текстове от закона за публичните поръчки, с цел да отхвърлят да работят с компании и лица, свързани със глобените от Съединени американски щати по Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Тази рекомендация направи министърът на финансите Асен Василев, откакто в последните дни държавното управление бе подложено на критика, че с черния си лист нарушава законите и конституцията и против България ще бъдат заведени каузи от попадналите в него компании и хора.
В Закона за публичните поръчки е планувано, че в случай че възлагането на поръчка на съответно лице би заплашило ползите на страната или националната сигурност, това лице може да бъде изключено по допустимост, обясни Василев в четвъртък. Допълнително при съставянето на черния лист държавното управление е стеснило критериите за свързани лица, с цел да не бъде упрекнато в нарушение на закона, обясни финансовият министър.
 Василев: Трябва да се разпознават всички лица в листата на компании, свързани със глобените по „ Магнитски “ Василев: Трябва да се разпознават всички лица в листата на компании, свързани със глобените по „ Магнитски “
Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че допълнението от нощес към листата с компании, свързани с оповестените българи по закона &bdquo...
“Ние сме взели извънредно тясно решение, по-тясно от дефиницията на свързани лица съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, по-тясно и от тази в Закона за КПКОНПИ ”, изясни Асен Василев, представен от. Като задачата била само да бъдат защитени държавните компании от заплахата да бъдат глобени, тъй като са работили с компании на глобените от Съединени американски щати, обясни министърът.
ДАНС и Национална агенция за приходите не престават работа по допълненията в българския черен лист, откакто в сряда вечерта към него бяха добавени над 30 компании, които са или са били благосъстоятелност на Васил Божков или Делян Пеевски, изясни още Асен Василев. В момента се изготвя описът на хора, които са били съдружници на някого от тримата глобени от Съединени американски щати или са работили като шефове или членове на органи за ръководство на техни компании, добави финансовият министър.
Проблемите с нашенския черен лист обаче може да се окажат доста по-сериозни, в сравнение с се допуска сега, сподели по-рано денем по Би Ти Ви някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. Едното несъгласие се получава точно от това, че в листата ще влязат и физически лица, а в България няма легална формулировка на понятието “свързани лица ” или най-малко не такава, каквато съществува в Съединени американски щати. На първо място съгласно него у нас няма по какъв начин едно физическо лице да има друго физическо лице, или пък юридическо лице да има физическо. “Това е все едно физическото лице да е плебей, а робството е анулирано в България още с Търновската конституция през 1879 година ”, сподели проф. Киров.
По-лошото обаче е, че понятието “свързани лица ” е дефинирано в четири разнообразни български закона по четири разнообразни метода и по никакъв начин не е ясно по какъв начин в тази ситуация със описите “Магнитски ” би трябвало да се дефинират тези лица. Освен това при обвързваните лица има разнообразни степени на свързване, само че кой в България ще се наеме да каже каква е степента на свързване тъкмо в тези случаи, попита проф. Киров. Той даде следния образец: да речем, че някой е купил на погашение от компания от листата някаква движимост и я изплаща в продължение на години. Точно по средата на този период банката, през която превежда парите, би могла умерено да му каже, че няма повече да му прави тези преводи, защото тази компания няма право да бъде обслужвана от банка.
 Янев: Органите за битка с корупцията са безполезни, банките да блокират глобените по Магнитски Янев: Органите за битка с корупцията са безполезни, банките да блокират глобените по " Магнитски "
Изключително обезпокоително и унизително е да получаваме информация извън за съществуването на съществени корупционни практики, против които компетен...
“Кой в този случай поема уговорката да прави месечните преводи и каква е гаранцията, че този безкористен покупател не е обвързвано лице ”, пита някогашният парламентарен арбитър. Или противоположният случай: компания от листата има ангажимент да превежда регулярно някаква сума на някого или тя самата да изплаща нещо. В този случай ощетен остава контрагентът на компанията, въпреки че няма никаква виновност за каквито и да било описи. “На процедура глобите ще имат последствията на нуклеарен гърмеж, освен политически, само че и стопански ”, сподели Киров. Според него още в този момент служебното държавно управление би трябвало да седне и да написа изцяло нов закон, който да постави правната рамка у нас, нужна за справяне с последствията след глобите на Съединени американски щати. Това е нужно, тъй като още след съставянето си новият парламент, който и да влезе в него, би трябвало да се заеме незабавно да постави ред в този безпорядък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР