: Държавната работа е мечта за китайцитеПоследните официални данни са

...
: Държавната работа е мечта за китайцитеПоследните официални данни са
Коментари Харесай

7,7 милиона китайци се борят за 200 хиляди чиновнически места: Средна заплата 7 хиляди долара на година

: Държавната работа е фантазия за китайците

Последните публични данни са от 2012 година, съгласно които държавните чиновници в страната получават малко над 48 000 юана (почти 7000 долара) годишно.

Рекордните 7,7 млн. китайци са издържали изпита за държавни чиновници и се борят за 200 хиляди работни места - в национални и районни институции, написа CNBC, базирайки се на изявления в локални медии. Държавната работа е считана за постоянна и влиятелна в Китай, изключително за младежите. В момента, след рестриктивните мерки към Covid, младежката безработица в Китай е на рекордно високи равнища, добавя още организацията, цитира Инвестор.

Според данните на статистиката към 20% от китайците на възраст сред 16 и 24 години са без работа. Преди пандемията безработицата в тази възрастова група доближаваше към 13 на 100.

За тези, които желаят да бъдат назначени на държавна работа в Китай, е очакван специфичен изпит. В него са включени разнородни въпроси, в това число и тези от речите на президента Си Дзинпин пред конгреса на комунистическата партия. Кандидатите би трябвало да напишат и есе.

Пекин усили новите работни места в държавната администрация и по районите с 15-20% като опит да ограничи безработицата. Мярката е ориентирана главно към висшисти, които не са съумели да намерят работа в последните две години - към 2/3 от нарастването на работните места са предопределени единствено за приключилите университети.

Заплатите на държавните чиновници не са огромни, само че пък се счита, че работното място е обезпечено " до живот ", а и дава висок обществен статус - да вземем за пример по-добро здравно обслужване. Държавните институции изплащат бонуси на своите чиновници, които също така не внасят пенсионни вноски.

Колко тъкмо е заплатата на държавните чиновници обаче е строго защитавана загадка в Китай. Последните публични данни са от 2012 година, съгласно които държавните чиновници в страната получават малко над 48 000 юана (почти 7000 долара) годишно. Заплатата на президента Си Дзинпин в този миг е била 136 600 юана годишно. Като цяло заплатите в Китай обаче варират в доста необятни граници според от района и типа работа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР