Държавната и общинската администрации не може да искат от гражданите

...
Държавната и общинската администрации не може да искат от гражданите
Коментари Харесай

Край на опашките за различните видове удостоверения, които изискват държавни и общински институции

Държавната и общинската администрации не може да желаят от жителите удостоверения за фамилно състояние, за наследници, за сегашен и непрекъснат адрес и всички останали. Това ще стане факт след влизане в действие на Закона за електронното ръководство, който следва да бъде обнародван в Държавен вестник.

Той беше дефинитивно утвърден от Народното събрание в петък, заяви Божидар Божанов, народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ", който беше министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков и вносител на законопроекта.

По думите му новият Закон за електронното ръководство е стъпка към повече улеснение за жителите и по-голяма успеваемост на администрацията

Край на удостоверения и бележки

С измененията в закона се поставя завършек на другите типове удостоверения, които изискват държавни и общински институции от жителите по разнообразни мотиви. За задачата администрацията е задължена да прави служебни информации в регистрите.

Административните органи ще могат да употребяват гратис системата за основаване и водене на регистри в електронен тип, които да дават отговор на условията на закона. Това ще става или посредством лична осведомителна система, или посредством новоуредена централизирана система, изясни Божанов.

По думите му по отношение на това се анулира и опцията с подзаконов акт да се вкарва условие за показване на документи за доказване на условия, които ги има в указател.

По този метод всички наредби, в това число общински, в които се желаят непредвидени в закон удостоверения и бележки стават незаконосъобразни.

Такива да вземем за пример са желаните в този момент удостоверения за фамилно състояние, за наследници, за непрекъснат или сегашен адрес, както и за липса на отговорности към Националната организация по приходите, уточни Божидар Божанов.

Администрациите би трябвало да приведат регистрите в електронен тип не по-късно от 31 март 2024 година Това ще става по график, който ще бъде признат с разпореждане на Министерския съвет до 31 октомври 2023 година

До 31 март 2025 година, всички регистри би трябвало да дават отговор напълно на условията на закона.

Е-услуги без е-подпис и на по-ниска цена

Гражданите към този момент ще могат да декларират електронни услуги без да подписват заявките с дипломиран електронен автограф (КЕП) и освен това на по-ниска цена от тази на гише, плануват още измененията.

В момента съществуването на КЕП е преграда пред потреблението на е-услуги, уточни Божанов.

В добавка наложително електронните услуги би трябвало да са по-евтини от тези на гише. Заложено е таксата за е-услуга да е с минимум 10% по-ниска от тази на гише.

Освен това за даване на административни услуги по електронен път не се изисква използване на документ за платена такса, когато таксата е платена по електронен път.

Предвижда се министърът на електронното ръководство да предложи механизъм за установяване на размера на обезщетенията по Закона за обществените финанси по отношение на даването от общините на административни услуги по електронен път с понижена такса.

Фишове и актове ще могат да се връчват онлайн

Въвежда се електронното връчване в производството по административни санкции, плануват още измененията в закона.

Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушавания и санкции електронно през Системата за несъмнено електронно връчване. Например връчването на актове и фишове от КАТ или Национална агенция за приходите.

За задачата жителят би трябвало категорично да уточни, че желае да му бъдат връчени онлайн. Тепърва ще се регламентира по какъв начин ще става тази поръчка. Ако в 14-дневен период след приемане на писмото от съответната институция по електронната поща той не го отвори, това значи, че актът не му е връчен, изясни Божанов.

С измененията се регламентират условията към Системата за несъмнено електронно връчване, в това число осъществяването на самостоятелен периодически външен одит на системата.

Министърът на електронното ръководство минимум един път на 2 години ще разпорежда одит на системата на външен реализатор, плануват признатите разпореждания.

За възрастните в селата - медиатори

С измененията в закона се урежда и активността на медиаторите на електронни административни услуги. Това се прави главно за възрастни хора, които не употребяват интернет, или живеят на отдалечени места от регионалния център и би трябвало да губят време и пари за превоз.

Гражданите ще могат да декларират административни услуги посредством медиатор като се изключи пребиваващите у нас чужденци.

Посредникът декларира административните услуги по електронен път, като за това ще му се заплаща.

Изискванията към активността на медиаторите, към доставчиците на електронни административни услуги по отношение на посредничеството и разпоредбите за осъществяване на заплащания към доставчиците на услугите ще бъдат уредени с разпоредба, е записано в закона.

Такъв медиатор да вземем за пример може да бъде " Български пощи ". Държавната компания даже би трябвало да осъществя подобен план по Плана за възобновяване и резистентност за към 100 млн. лева, само че осъществяването му се бави.

Напомняне за изтичащ период

С измененията се вкарва и обвързване за изпращане на увещание на жителите при изтичащ период на документ.

Промените в Закона за електронното ръководство се вършат по отношение на поети от страната ни задължения по Плана за възобновяване и резистентност, който се финансира от Европейския съюз, написа mediapool.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР