Държавната енергийна чешка компания ЧЕЗ e пред финала за продажба

...
Държавната енергийна чешка компания ЧЕЗ e пред финала за продажба
Коментари Харесай

Българско-индийски консорциум с най-висока цена за бизнеса на ЧЕЗ у нас


Държавната енергийна чешка компания " ЧЕЗ " e пред финала за продажба на активите си у нас. Компанията, която се пробва да напусне сложния български пазар от пролетта, е влезнала в в заключителни договаряния с българо-индийски консорциум, който е дал най-висока цена от над 8 милиарда чешки крони (611 млн. лева по фиксинга на БНБ). Това заяви чешката медия Hospodarske Novini.

Решението за завършване на договорката с българо-индийския консорциум е на съвета на шефовете на ЧЕЗ. То обаче би трябвало да бъде утвърдено и от надзорния съвет на компанията, което към момента не е реалност, споделиха източници на Mediapool.

В българо-индийския консорциум влизат локалният търговец на ток " Фючър енерджи " и неназована индийска енергийна компания. " Фючър енерджи " е благосъстоятелност на Валентин Христов, който доставя електрическа енергия за България, Македония, Сърбия и Албания.

" ЧЕЗ " продава в България електроразпределителното и електроснабдителното си сдружение, които доставят ток на към три милиона клиенти в Западна България. Към тях са добавени дребна слънчева електроцентрала в Орешец и апаратура за ток от биомаса в Родопите.

Ако договорката бъде финализирана, тя ще е най-голямата на българския пазар за тази година. Постигнатата цена от към 312 млн. евро пък значи, че чешката компания ще успее да излезе без загуба от вложенията си у нас, разясниха източници на Mediapool. През 2004 година " ЧЕЗ " заплати 281.5 милиона евро за 67% от акциите на електроразпределителното и снабдително сдружение.

Преди седмица " ЧЕЗ " заяви, че към този момент имат подписан контракт за продажба на неработещия Топлоелектрическа централа " Варна " на компания на някогашния транспортен министър Данаил Папазов. Неофициално цената е към 50 млн. евро.

Кандидатите

Интерес към активите на " ЧЕЗ " демонстрираха главно български компании от енергийния отрасъл.

Предложения са отправили компании свързани с Христо Ковачки и пазарджишката слънчева компания " Инерком ", които са били от порядъка 360-370 млн. евро. Двамата претенденти обаче не са съумели да потвърдят с банкови гаранции, че могат да платят.

Чешката " Енергопро " също завиши офертата си до сума над 300 млн. евро.

Единствено консорциумът сред " Приста ойл " и турската STFA Yatirim не е завишил предлагането си.

Така след отпадането на двамата най-щедри, само че финансово неподкрепени претенденти консорциумът на " Фючър енерджи " на енергийния търговец Валентин Христов и неговите индийски сътрудници се е оказал с най-висока цена в композиция с обезпечено финансиране.

Изпълнителният шеф на " ЧЕЗ " Даниел Бенеш е обяснил, че диалозите с други страни не са завършили и до договорка може да се стигне след месеци.

Процедурата

Сега следва да бъде направено финансово изследване на купувача, както и да се уточнят детайлите по контракта. Очакванията са това да стане до края на годината.

След това договорката би трябвало да бъде утвърдена и от регулатора и едвам тогава може да бъде финализирана.

Българските сдружения на " ЧЕЗ ", които са обществени, са свикали общи събрания на акционерите за 12 декември, като при липса на кворум те може да се отсрочат за края на годината. Дневният ред е с рутинни точки, които не приказват за промяна на контрола, само че до две седмици преди събранието могат да се вкарват и спомагателни въпроси за разглеждане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР