Държавната агенция за закрила на детето остро осъжда и се

...
Държавната агенция за закрила на детето остро осъжда и се
Коментари Харесай

След брутално насилие над ученик: ДАЗД се самосезира по случая, апелира да се сигнализира при дете в беда


Държавната организация за протекция на детето остро осъжда и се опълчва на всевъзможен тип принуждение над деца. Последните дни бяха белязани от извънредно тежки такива, за жалост единия, от които с съдбовен край за едно дете.

Държавната организация за протекция на детето остава непримирима към всяка една обстановка, която може да е опасност за дете където и да се намира то – у дома, в учебно заведение, на което и да е публично място.

Защитата и правата на децата, тяхната опция за пълноценно развиване са ясно написани в българското законодателство, само че най-важното е всички ние като жители и експерти, в никакъв случай да не забравяме, че наша обща отговорност е да пазим децата ни, да се грижим за тях с доста обич и да не оставаме безучастни, в случай че забележим или знаем, че някъде има дете в риск.

Всеки жител може да извърши своя дълг и да алармира анонимно и гратис до Държавната организация за протекция на детето на Националната телефона линия за деца 116 111, в случай че знае за принуждение над дете или, че дете се намира в неволя. На телефона работят висококвалифицирани експерти, които имат бърза връзка с Отделите за протекция на Агенцията за обществено подкрепяне и Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи и които оказват психическа помощ гратис 24 часа в денонощието.

Държавната организация за протекция на детето се самосезира на 05.01.2021 година във връзка репортажи в печатни и електронни медии за оказано физическо принуждение над дете от други деца в гр. София. От наша страна незабавно са известени шефът на Дирекция „ Социално подкрепяне “– Красно село и началникът на 06 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи, за предприемане на дейности по подготвеност.

Припомняме, че момчета и девойки пребиха възпитаник, като снимаха побоя с телефони и качиха клипа в интернет. Кадрите с принуждение възмутиха поданици на столичния квартал „ Лагера” и потребителите в обществените мрежи. На видеото се вижда по какъв начин група младежи нанасят побой на момче в междублоково пространство. Причината е момиче. Насилието се е разиграло след Коледа. А случая има и продължение - десетки въоръжени и маскирани младежи се върнали, с цел да отмъщават. Това подтикнало поданици на квартала да се намесят, като повикат и полиция.

Замесените в тази ситуация са младежи на 14-15 години. Според очевидци те са деца от „ Лагера” и други квартали. Тормозът продължавал месеци наред.

Свидетел от квартала описа, че единствено преди 2-3 дни е видял младежите, които прииждали на вълни. „ Бяха се събрали несъмнено 50-60 човека”, описа очевидецът. Това били младежи, които идвали да си отмъщават за набитото момче.

Дирекция „ Социално подкрепяне “ има пълномощия да работи на терен, както с детето, жертва на принуждение, по този начин и с децата, които са го упражнили.

Възможно е да бъде призован и Координационен механизъм за принуждение с специалисти от всички способени институции – Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата, Дирекция „ Социално подкрепяне “ и представител на общинската администрация, с цел да се откри най-точния метод за работа с всички забъркани в тази ситуация. Членовете на този мултидисциплинарен екип могат да предложат и съответните санкции за причинителите на похищението.

Водещото при всички случаи е оптималната отбрана на децата, като за задачата те могат да бъдат ориентирани към прилагане на обществени услуги, както за поддръжка, по този начин и за превъзмогване на агресивното държание.

Нека всички станем непримирими, бдителни и оказващи поддръжка на децата в риск!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР