Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала
Коментари Харесай

“Закрила на детето“ се самосезира за разкритата самоличност на обвиненото в тероризъм момче

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) се е самосезирала във връзка разкиването на самоличността и изнасянето на персонални данни на обвинения за връзки с ИДИЛ и подготвянето на атентат в Пловдив 16-годишен възпитаник.

Случаят на радикализиралия се юноша провокира необятен публичен отзив и рецензии от страна на специалисти за метода, по който институции и медии разгласиха данни за ученика и фамилията му, защото това може да го обрече на стигма и обществена изолираност.

Сега Агенцията за протекция на детето ревизира дали осведомителната организация, изнесла данните на детето, е нарушила Закона за протекция на детето. Съгласно закона сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители, а който наруши тази наредба се санкционира с санкция от 1000 до 3000 лв., имуществена глоба от 3000 до 5000 лева, а при наново нарушаване – с санкция от 3000 до 5000 лева и имуществена глоба от 5000 до 10 000 лева

Във въпросната обява са посочени имената на момчето, местоживеене, образователно заведение, клас, в който се образова, имена на родител и неговото занимание.

“В тази връзка за следващ път подсещаме, че при оповестението от медии на прояви деца не следва да се показват персонални данни за тях “, разясниха от Агенцията за протекция на детето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР