Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) инициира втора междуинституционална

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) инициира втора междуинституционална
Коментари Харесай

Втора междуинституционална среща по проблемите на детските бракове и раждания се проведе в Сливен

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) инициира втора междуинституционална среща по проблемите на детските бракове и раждания в гр. Сливен. Събитието, което се организира в Областна администрация Сливен е част от осъществяването на Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца “ (2023 - 2026) и проекта за действието й, направени под управлението на ДАЗД.



Срещата беше открита от регионалният шеф на Сливен инж. Маринчо Христов, а в нея присъединяване взеха ръководители и специалисти от Община Сливен, Регионално ръководство на образованието, Регионална дирекция за обществено подкрепяне, Дирекция " Социално подкрепяне ", Районна прокуратура, Регионална здравна ревизия, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, шефове на учебни заведения, представители на локални религиозни институции, районни неправителствени организации, просветителни и здравни посредници.

„ Анализът, който беше изработен при създаване на националната стратегия сподели, че казусът с ранните бракове и раждания е извънредно сериозен за сраната ни, защото са открити случаи на деца, които са родили на 10, 11 и 12 години, като Сливен е един от районите, в които са разпознати най-вече. С оглед на това е регистрирана нужда да бъдат приложени съответни ограничения, осведомителни акции, стратегии за информиране, създаване на системи и механизми за работа с родителите, с разширените фамилии, с гражданското общество за смяна на настройките и създаване на модели на държание, които да не позволяват тази форма на принуждение над деца. “, изясни Камелия Николова, основен секретар на ДАЗД.

Тя акцентира, че добития опит от работата в гр. Сливен ще се приложи и в други райони на страната, с централизация на случаи на детски бракове и раждания на деца от деца.

Според регионалният шеф проблемите с детските бракове и раждания тлее от години и върху него не е работено с нужната цялост.

По време на срещата представителите на разнообразни институции споделиха опита си и провокациите, с които се сблъскват в работата си по предварителна защита на ранната детска раждаемост, ранните бракове и отпадането на деца от просветителната система. От изказаното стана ясно, че децата от такива общности живеят в неприятни битови условия, следват обичайни практики, а най-честата причина да не посещават учебно заведение са родителите. Затова всички участници в образуваната кръгла маса бяха на мнение, че е належащо да се работи първо с родителите на децата, в това число и с лицата, които упражняват ролята на техни настойници, като подчертаха, че е неотложно всички заинтригувани страни да работят взаимно и да търсят подходи и решения, в общностите, в които ранните бракове и раждания от малолетни девойки са към момента процедура.

Споделени бяха положителни практики от работата на учебните управления, религиозните общности, посредниците и локалните неправителствени организации. Техните представители намерено споделиха кои от досегашните механизми прилагани от страната работят и кои не, и какви способи би било удачно да се включат.

В Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца “ (2023 - 2026) и проекта за действието ѝ са написани съответни стъпки, измежду които използване на потвърдили своята успеваемост положителни практики за работа в общността по предварителна защита на детските и ранни бракове, в това число стратегии и интервенции за овластяване на девойките и момчетата посредством информация и развиване на житейски умения, поддръжка за продължение на образованието и обезпечаване на благоприятни условия за професионална реализация, които да доведат до понижаване на случаите на деца в ранно общуване, на фамилни начала и случаите на малолетни и малолетни родители.

Отново по предложение на Държавната организация за протекция на детето в Семейния кодекс отпадна опцията за подписване на брак на малолетни лица с позволение на съда.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР