Държавната агенция за бежанците опроверга появила се в публичното пространство

...
Държавната агенция за бежанците опроверга появила се в публичното пространство
Коментари Харесай

Опровергаха информация за мистериозен чартър, превозващ бежанци от Виена

Държавната организация за бежанците опроверга появила се в общественото пространство информация за " тайнствен чартър от Виена " с афганистански и сирийски мигранти. 

В своя позиция от институцията декларират изрично, че има деклариран трансфер за лица по реда на Дъблинския правилник. Те са безапелационни, че изказванията, че това са първите от хиляди бежанци, които ще дойдат в страната ни, са погрешни. 

Цялата позиция: 

Във връзка с тиражираното в медийното пространство изказване за " тайнствен " чартър от Виена, пренасящ афганистански и сирийски бежанци, вършим следното конкретизиране:

Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като претенденти за интернационална протекция в България.

Става дума за контрактуван трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин.

Данните, че това е първият транш от контрактувани хиляди, единствено за първата година са погрешни и целят да основат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на прехрана на българския поданик.

Като държава-членка на Европейския съюз, Република България извършва прецизно отговорностите, произлизащи от Регламента още от 2007 година, като през всичките тези години от декларираните прехвърляния, действително осъществените са 20%. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР