Държавна субсидия от по 10 лв. за всеки, който в

...
Държавна субсидия от по 10 лв. за всеки, който в
Коментари Харесай

Окончателно! Църквата и мюфтийството ще получават по 10 лв. за всеки вярващ

Държавна дотация от по 10 лева за всеки, който в последното национално броене се е самоопределил като православен християнин или мохамеданин, ще получават православната черква и мюфтийството. Това взеха решение оканчателно депутатите през днешния ден с промени в Закона за вероизповеданията на второ четене.

Законът планува дотация от 10 лева за всеки самоопределил се да получават единствено вероизповеданията, към които принадлежи над 1% от популацията, а у нас те са единствено ислямът и християнството. Останалите вероизповедания ще получават дотациите си по досегашния ред - тъкмо избрани суми в Закона за държавания бюджет. Така те няма да получават по-малко пари от до момента, само че няма да получат и повече.

Спорна точка по време на дебатите бе точно финансирането. В настоящия законопроект на второ четене бяха обединени два законопроекта от първо - единят на " Обединени патриоти " и вторият на ГЕРБ и Движение за права и свободи. В законопроектът на последните бе очакван таван от 15 млн. лева за всяко изповедание, което се финансира на правилото по 10 лева за самоопределил се. Една от аргументите бе, че по този начин църквата трябваше да получава близо 44 млн. лева, което съгласно ръководещите е непостижимо за бюджета. След като от църквата обаче се оповестиха срещу предлагането, то бе променено сред първо и второ четене. Сега законът планува вероизповеданията, които минават границата от 1%, да получават годишна държавна дотация не по-малко от 15 млн. лева Тази концепция обаче срещна отрицание от страна на патриотите и те приканиха текстът в точката да бъде изменен или отстранен, тъй като съгласно тях по този метод финансирането на българската черква се лимитира за сметка на мюфтийството. Предложенията на патриотите обаче бяха отхвърлени и по този начин текстът остана. Това накара депутатите от дребния коалиционнен сътрудник да изоставен пленарната зала.

Отхвърлено бе и предлагането минималният предел от вярващи за регистрация на изповедание да бъде 300 души. Дирекция " Вероизповедания " към Министерски съвет обаче ще направи обществен указател на всички молитвени домове, храмове и манастири, предопределени за обществени или религиозни обреди. Освен това се не разрешава потреблението на всевъзможни механически и звукови средства за увеличение на звука от храмовете и молитвените домове, в случай че не става дума за някакъв празник и то единствено с експлицитното позволение от общината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР