Държавна болница в кенийската столица Найроби уволни 100 лекари, които

...
Държавна болница в кенийската столица Найроби уволни 100 лекари, които
Коментари Харесай

Кенийска болница уволни 100 стачкуващи лекари

Държавна болница в кенийската столица Найроби уволни 100 лекари, които вземат участие в общонационалната стачка, продължаваща към този момент съвсем месец, оповестиха от управлението й, съобщи Българска телеграфна агенция. От университетската болница " Кениата " оповестиха, че на мястото на стачкуващите са наети нови лекари.

В средата на март лекарите в Кения започнаха общонационална стачка с искане за по-добро възнаграждение и по-добри условия на труд.

В неделя президентът Уилям Руто наруши мълчанието си по отношение на стачката, като съобщи, че няма пари за възнаграждение на стачкуващите лекари.

" Трябва да бъдем почтени със себе си и истината е, че би трябвало да живеем в границите на опциите си, не можем да вземаме пари назаем, с цел да плащаме заплати ", сподели Руто.

Профсъюзът на лекарите остава неотстъпчив, а през вчерашния ден стотици лекари участваха в митинги и показаха петиция в Народното събрание, в която приканиха законодателите да се намесят в трудовия им спор.

Това не е първият случай, в който кенийските лекари стачкуват поради неприятното възнаграждение и изискванията на труд. През 2017 година лекарите взеха присъединяване в 100-дневна стачка, вследствие на която хора умираха от липса на грижи, напомня АП. Стачката приключи с подписването на съглашение от лекарския съюз с държавното управление за увеличение на заплатите им.

Сега лекарите настояват, че част от контрактуваното през 2017 година не е изпълнено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР