Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата и Конфедерация “Сдружение

...
Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата и Конфедерация “Сдружение
Коментари Харесай

Стартира кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” за пътниците в автобусите

Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” и Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи “ сплотяват старания за повишение сигурността на пасажерите в междуградските рейсове. Информационната акция под надпис “Спаси живот. Сложи си колана! “ цели да насочи вниманието на жителите към нуждата да слагат защитен колан и в рейсовете, с цел да понижат риска от пострадвания за себе си и близките при пораждане на пътнотранспортно произшествие.

По данни на Европейска работа за наблюдаване на сигурността на придвижването по пътищата (ERSO) носенето на защитен колан понижава риска от съдбовни или съществени пострадвания с към 60%. Спрямо направените калкулации 900 смъртни случая годишно в Европейски Съюз могат да бъдат избегнати, в случай че 99% от пасажерите в автомобила носят защитни колани. В България доста постоянно водачите и пасажерите подценяват нуждата от потребление на предпазни колани. Само 1/3 от пътуващите на задните седалки поставят предпазни колани.

На 7 април от 15:00 часа на Централна автогара в гр. София акцията ще бъде открита с присъединяване на госпожа Мария Лазарова, заместник-председател на ДАБДП, и госпожа Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи “. Експерти от ДАБДП и представители на автобусните превозвачи ще проведат беседи с пасажерите за това по какъв начин дейностите на всеки един човек могат да покачат пътната сигурност и за какво е значимо слагането на защитен колан без значение дали се возим в рейс, аероплан или автомобил.

Кампанията ще продължи през целия месец април като главната цел е да подчертава върху персоналната отговорност на пътуващите с междуградски рейсове и нуждата да слагат предпазни колани. През 2022 година в страната са настъпили 212 пътно-транспортни катастрофи с присъединяване на рейсове. Доказано е, че при вероятно настъпване на пътнотранспортно произшествие с присъединяване на рейс, в случай че всички пасажери са поставили колан, шансът да има починали или тежко ранени понижава фрапантно.

Превенцията, смяната в метода на мислене и отговорността за персоналната сигурност и сигурността на близките са детайлите, които ще бъдат във фокуса на всички действия по време на акцията “Спаси живот. Сложи си колана! “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР