Държавите в Европа, където машинно гласуване и гласуване по интернет

...
Държавите в Европа, където машинно гласуване и гласуване по интернет
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: БСП иска хората да имат право на избор по какъв начин да гласуват

" Държавите в Европа, където машинно гласоподаване и гласоподаване по интернет в никакъв случай не е било прилагано: Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Англия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия. “ Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов от парламентарната естрада по време на разискването за връщане на опцията да се гласоподава и с хартиена бюлетина.

Гуцанов уточни, че в Германия, Финландия, Холандия и Норвегия машинното или друго електронно гласоподаване е било употребявано, само че е отстранено след опасения, свързани със сигурността. " Франция позволява машинно гласоподаване в лимитирани случаи, главно в чужбина. Разузнавателните служби предлагат през 2017 година да бъде отстранено заради заплаха от кибер закани. Има ли смисъл да разясняваме повече тематиката? Има само 3 европейски страни и една от тях е България, където има сходни смесени опити. Другите са Белгия и Швейцария. Мисля, че тези обстоятелства красноречиво приказват какво би трябвало да бъде и решението на българското Народно заседание “, добави социалистът за рисковете при гласоподаване единствено на машини.

Той е безапелационен, че не става дума за някой глас допълнително, а по тази причина да има правдивост и правота на системата. " Дадох всичките тези данни и отчети на службите за сигурност на Франция и Германия. Ние желаеме българските жители да могат да гласоподават свободно по метода, по който те са решили. Нека забележим европейските практики по този начин, катко в продължение на 2 дни ни убеждавахте в евроатлантически полезности и всичко останало. Нека и в този момент да вземем този образец, а не за едното да го взимаме, а за другото да не го взимаме. Нека аршинът бъде еднакъв “, приключи Борислав Гуцанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР