Глобалната продоволствена сигурност е на кръстопът, тъй като недостигът на ориз и растящите цени удрят най-уязвимите

...
Държавите по света се борят да осигурят ориз, след като
Коментари Харесай

Държавите по света се борят да осигурят ориз, след като частичната забрана за износ от Индия намали глобалните доставки с приблизително една пета

От ANIRUDDHA GHOSAL и EVELYNE MUSAMBI Associated Press 21 август 2023 г., 12:06 ч. Изборна година — но е оставила зейнала празнина от около 9,5 милиона метрични тона (10,4 тона) ориз, от които хората по света се нуждаят, приблизително една пета от световния износ.

„Наистина се надявам вносът да продължи да идва“, каза Ндеге, 51, който продава ориз от 30 години.

Той не е единственият. Глобалната продоволствена сигурност вече е застрашена, след като Русия спря споразумение, позволяващо на Украйна да изнася пшеница, а метеорологичният феномен Ел Ниньо възпрепятства производството на ориз. Сега цените на ориза се покачват - експортните цени на ориза във Виетнам, например, достигнаха 15-годишен връх - излагайки на риск най-уязвимите хора в някои от най-бедните нации.

Светът е в „повратна точка", каза Бо Дамен, служител по природните ресурси към Организацията на ООН за прехрана и земеделие, базирана в Банкок.

Дори преди Ограниченията на Индия, страните вече трескаво купуваха ориз в очакване на недостиг по-късно, когато Ел Ниньо удари, създавайки криза в предлагането и скок на цените.

Какво може да влоши ситуацията е, ако забраната на Индия за ориз без басмати създаде ефект на доминото, като други страни последват примера. Вече Обединените арабски емирства спряха износа на ориз, за ​​да запазят вътрешните си запаси. Друга заплаха е, ако екстремното време увреди оризовите култури в други страни.< /p>

Ел Ниньо е естествено, временно и случайно затопляне на част от Тихия океан, което променя глобалните климатични модели, а изменението на климата ги засилва. Учените очакват този, който е в ход, да се разшири до свръхголеми нива и в миналото те са довели до екстремни метеорологични условия, вариращи от суша до наводнения.

Въздействието ще бъде усетено в световен мащаб. Потреблението на ориз в Африка расте стабилно и повечето страни са силно зависими от вноса. Докато нации с нарастващо население като Сенегал се опитват да отглеждат повече собствен ориз – много от тях се борят.

Амаду Хан, 52-годишен безработен баща на пет в Дакар, казва, че децата му ядат ориз с всяко хранене с изключение на закуската, която често трябва да пропускат, когато той е без работа.

„Просто се справям – понякога ми е трудно да се грижа за децата си“, каза той.

Вносният ориз — 70% от който идва от Индия — стана непосилно скъп в Сенегал, така че той яде домашен ориз, който струва две трети по-скъпо.

Азиатските страни, където се отглеждат и консумират 90% от световния ориз, се борят с производството. Филипините внимателно управляваха водата в очакване на по-малко дъжд сред Ел Ниньо, когато тайфунът Доксури удари северния му регион за производство на ориз, нанасяйки щети на оризови култури на стойност 32 милиона долара – приблизително 22% от годишното му производство.

Нацията от архипелага е вторият по големина вносител на ориз след Китай, а президентът Фердинанд Маркос младши подчерта необходимостта от осигуряване на адекватни буфери.

Ограниченията за ориз в Индия също бяха мотивирани от нестабилното време : Неравномерният мусон заедно с задаващия се Ел Ниньо означава, че частичната забрана е необходима, за да се спре покачването на цените на храните, каза индийският експерт по хранителна политика Девиндер Шарма.

Ограниченията ще спре почти половината от обичайния износ на ориз в страната тази година, каза Ашок Гулати от Индийския съвет за изследване на международните икономически отношения. Повтарящите се ограничения правят Индия ненадежден износител, добави той.

„Това не е добре за експортния бизнес, защото са необходими години, за да се развият тези пазари“, каза Гулати.

Виетнам, друг голям износител на ориз, се надява да капитализира. С експортните цени на ориза на 15-годишен връх и очакванията, че годишното производство ще бъде незначително по-високо от миналата година, нацията от Югоизточна Азия се опитва да запази вътрешните цени стабилни, като същевременно увеличава износа.

Министерството на земеделието казва, че работи за увеличаване на размера на земята в делтата на Меконг, предназначена за отглеждане на ориз, с около 500 квадратни километра - площ, по-голяма от 90 000 футболни игрища.

Вече Филипините преговарят с Виетнам, за да се опитат да получат зърното на по-ниски цени, докато Виетнам също се стреми да се насочи към Обединеното кралство, което получава голяма част от ориза си от Индия.

Но износители като Charoen Laothamatas в съседен Тайланд са предпазливи. Правителството на Тайланд очаква да изпрати повече ориз, отколкото миналата година, като износът му през първите шест месеца на годината е с 15% по-висок от същия период на 2022 г.

Но липсата на яснота за това какво ще направи Индия по-нататък и опасенията относно Ел Ниньо означава, че тайландските износители не са склонни да приемат поръчки, операторите на мелници не желаят да продават и фермерите са увеличили цените на небланширания ориз, каза Лаотхаматас, президент на Thai Асоциация на износителите на ориз.

С колебанията на цените износителите не знаят какви цени да посочат — защото цените може да скочат отново на следващия ден.

„И никой не иска да поеме риска“, каза Лаотхаматас.

___

Ghosal съобщава от Ханой, Виетнам, и Musambi от Найроби, Кения. Репортери на AP Krutika Pathi в Ню Делхи; Зейн Ъруин в Дакар, Сенегал; Jintamas Saksornchai в Банкок; и Джим Гомес в Манила, Филипините, допринесоха.

___

Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР