Държавите от ОПЕК+, които контролират общо около 40 % от

...
Държавите от ОПЕК+, които контролират общо около 40 % от
Коментари Харесай

ОПЕК и Русия съкращават добива на нефт

Държавите от ОПЕК+, които управляват общо към 40 % от международния рандеман на петрол, от през днешния ден ще го съкратят с съвсем 10 милиона барела за денонощие, в опит да избегнат колапса на пазара.
Обемът на рестриктивните мерки е невиждан, оповестява БГНЕС. Всяка от страните в течение на месеците май и юни би трябвало да „ пожертва “ към 20 % от добиваните количества. Експерти са на мнение, че този път всички участници в договорката ще би трябвало да съблюдават изискванията на постигнатото съглашение, защото на процедура става въпрос за оцеляване.
Пандемията от ковид провокира най-големия в историята срив в потреблението на енергоресурси. По данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), търсенето на петрол през април е спаднало с 29 милиона барела дневно, а през второто тримесечие се чака спад приблизително с 23 милиона барела. Натрупаните големи ресурси от петрол могат да изпълнят всички съществуващи в света складове още през май, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения, предизвестиха в ОПЕК.
Цената на петрол марка „ Brent “ падна до 20 $ за барел, а при неналичието на позитивни вести анализаторите позволяват цена от 10 $ за барел.
Повод за оптимизъм измежду вложителите се появи в средата на април, когато Русия и Саудитска Арабия най-сетне преодоляха различията между тях и възобновиха отработения с години механизъм за редуциране на добива в границите на ОПЕК+. Опитите им да убедят Съединени американски щати, Канада, Бразилия и Норвегия непринудено да понижат количествата на своя нефтодобив не бяха съвмес сполучливи. Само Норвегия се съгласи за редуцира добива си през втората половина на тази година.
По оценки на МАЕ, общото присъединяване на експортьорите на петрол отвън ОПЕК+ при съкращаването на добива ще бъде не повече от 2,5 милиона барела за денонощие. По този метод даже общите старания на огромните производители ще бъдат незадоволителни, с цел да се покрие несъответствието сред търсенето и предлагането през второто тримесечие. Според анализаторите, това не е била и задачата на съглашението на ОПЕК+.
Идеята на постигнатите договорености е била да се избегне бързото препълване на нефтените хранилища и нищо повече. Ако би трябвало да се направи прилика с карантината, тази мярка на нефтопроизводителите няма да излекува заболяването, а ще отсрочи последствията от нея във времето.
Междувременно стана ясно, че Ирак може и да не редуцира добива на петрол поради усложнения при договарянията с задграничните нефтени компании, работещи на територията на страната.
Преговорите с непознатите компании не престават, твърди иракската страна, уточнявайки, че се стреми да реализира съглашение с тях за понижаване на производството на петрол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР