Държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на

...
Държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на
Коментари Харесай

ЕС постигна дълго отлаганата сделка за приемане на бежанци

Държавите от Европейски Съюз реализираха съглашение по дълго отлаганото преразглеждане на разпоредбите на блока за по-справедливо систематизиране на приема на търсещите леговище и мигрантите., предава Агенция Франс Прес.


Швеция, която е ротационен ръководител на блока, разгласи триумфа след под напрежение ден на договаряния сред министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Люксембург.

Сделката, която се нуждаеше от утвърждението на болшинството от страните, представляващи най-малко 65% от популацията на блока, идва след години на разногласия по отношение на политиката за даване на леговище.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон приветства " извънредно значимата стъпка " за Европейски Съюз в региона на миграцията.

" Това не са лесни решения за всички към масата, само че са исторически решения ", съобщи немският министър на вътрешните работи Нанси Файзер.

Предложението, показано на срещата, приканва за наложителна помощ сред страните от Европейски Съюз, само че с опция това да става по един от двата метода.

Приоритетът е страните от Европейски Съюз да си поделят приемането на търсещите леговище, като поемат доста от тези, които идват в страните от външния завършек на блока, основно Гърция и Италия.

В съглашението се споделя, че вместо това от страните, които откажат, ще се изисква да заплащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, ръководен от Брюксел.

Полша и Унгария гласоподаваха срещу предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

Предварителното съглашение открива пътя за договаряния с Европейския парламент за законодателство, което може да бъде признато преди европейските избори през юни идната година.

Председателят на Парламента Роберта Мецола съобщи, че депутатите са " подготвени да стартират договаряния неотложно, с цел да реализиран съглашение ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР