Държавите нетни платци са понякога доста арогантни. Германия е нетен

...
Държавите нетни платци са понякога доста арогантни. Германия е нетен
Коментари Харесай

Държавите - нетни платци в бюджета на ЕС, са понякога доста арогантни, каза Йотингер

Държавите чисти платци са от време на време много арогантни. Германия е чист длъжник, само че е и бенефициент от вътрешния пазар, тъй като получава доста поръчки от страни като България за машини и съоръжение. Това съобщи еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер на конференцията на високо равнище, отдадена на " Кохезионната политика на Европейски Съюз: Перспективи за конвергенция и устойчиви райони след 2020 година " в НДК.

Според него също така смяната на броя на комисарите няма да реши казуса с бюджета. Той отговори на въпрос на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Малина Крумова за предлагането на канцлера Ангела Меркел за намаляването на броя на еврокомисарите и преместването на европарламента напълно в Брюксел. Според Йотингер бюджетните проблеми не се вземат решение с понижаване на броя на комисарите. По думите му комисарите на по-малките страни служат като мост сред столиците и Брюксел.

Комисарят уточни, че Европейската комисия би трябвало да работи поредно и настойчиво, и добави, че тя не работи във вакуум. Мисля, че е доста образован методът да има заместник-председатели без портфейл, сподели още Йотингер.

Ефектът " Брекзит "

По думите му еврокомисията поставя старания при подготовката на новата бюджетна рамка да затвори празнотата от Брекзит и да продължи да извършва досегашните си задания, както и тези, свързани с новите провокации.

Той посочи, че двете стратегии в европейската бюджетна рамка, ориентирани към политиката за доближаване и за селското стопанство, преди са били 70 на 100 от бюджета. Ако би трябвало да се създадат съкращения поради Брекзит, съкращения ще има в тези две политики, означи еврокомисарят. Той подсети, че се планува за новия програмен интервал кохезионната политика да " покрива " 373 милиарда евро, колкото и през настоящия, само че единствено за 27 страни членки. Косвено хората получават повече, само че няма да бъде обезщетена инфлацията и в реалност се приказва за съкращения, само че номинално такива няма да има, сподели еврокомисарят.

Той уточни, че има редица страни членки, които не престават да са уверени, че би трябвало да се резервира таванът от един %, само че по думите му " подобен таван няма да може да финансира това, което ще би трябвало да се прави в Европа отсега нататък ". " Ако успеем да реализираме позиция, че 1.0 не е библията, ще можем да доразвием нашето предложение ", съобщи еврокомисарят.

Той разяснява, че главната причина, заради която на някои от страните са препоръчани по-малко средства, е фактът, че политиката за доближаване е постигнала триумф през последните пет или 10 години по избрани индикатори - да вземем за пример Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Еврокомисарят посочи, че през новия програмен интервал се планува опростяване на процедурите, заложени в единната нормативна база и одит, включен е и защитен механизъм, като няма да има загуби повече от 25 %.

Сред акцентите в изявлението му беше и това, че новият бюджет се приготвя в усложнена обстановка - преди изборите за европарламент. Той добави, че тази тематика ще бъде продължена на 28 юни на среща в Брюксел, а и от идващото председателство на Съвета на Европейски Съюз - това на Австрия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (254)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР