Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) стартира прием на заявления по

...
Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) стартира прием на заявления по
Коментари Харесай

Отвориха прием за подпомагане на зимните пръскания

Държавен фонд „ Земеделие “-Разплащателна организация (ДФЗ-РА) започва банкет на заявки по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Документи могат да се подават до 29 октомври 2021 година

Фермерите би трябвало да показват заявки за закупуване на артикули за растителна отбрана и артикули за ускорение на процесите на изгниване на листата на овощните типове, които се ползват през есента - в интервала на всеобщ листопад. Срокът за отчитане на дейностите е до 15 ноември, а до 10 декември ще бъдат изплатени средствата.

Финансовата поддръжка е в размер до 100 лв. на хектар с Данък добавена стойност. Важно е да се знае, че се подкрепят направени разноски за артикули за растителна отбрана, които са осъществени след подаване на документално заявление до ДФЗ, преди активността по съответния стадий от битката с вредителите да е почнала.

Средствата се изплащат единствено за артикули за растителна отбрана, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и имат уверение за търговия с артикули за растителна отбрана. Другото условие е те да са включени в обществения указател на Българска организация по сигурност на храните за позволените за приложимост артикули за растителна отбрана.

Схемата има за цел да ограничи оптимално загубите на земеделските стопани от разпространяването на вредители по трайните насаждения. Финансовият запас по нея за актуалната година е в размер на 6 млн. лева Част от средствата бяха разплатени напролет. Те покриваха направени разноски за напръскване по трайните насаждения в интервала след прекосяване на студовете до набъбване на пъпките. Тогава 3479 производители, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини, получиха 4 707 535 лева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР