Държавата забрави за нас, диабетиците! Освен че сме наказани и

...
Държавата забрави за нас, диабетиците! Освен че сме наказани и
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Държавата забрави за нас, диабетиците!

„ Държавата не помни за нас, диабетиците! Освен че сме осъдени и страдаме от подло заболяване, в този момент би трябвало да мислим и по какъв начин да си закупим инсулин, който е животоспасяващ. Унизително е болните да не могат да си купят медикаменти. “ Това сподели ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„ Това е смут “, показа и фолклегендата Тони Дачева. Коментарът й бе във връзка тревожната вест, че от аптеките изчезна бързодействащ инсулин за лекуване на диабет.

Липсата му заплашва живота на хиляди заболели, които употребяват специфични помпи за лекуване, работещи единствено с този тип инсулин. Според данни на пациентски организации дефицитът е най-отчетлив в София, Варна, Габрово и Разград.

„ Чета клюки в интернет, че дистрибуторите съзнателно задържат количества, с цел да бъдат изнесени, когато възбраната за експорт на инсулин падне до няколко дни. Ако това в действителност е правилно, доста тъпо, че ни оставят с вързани ръце и не се интересуват от болните “, възмущава се Тони Дачева.

Според дистрибуторите не паралелният експорт е повода за казуса, а по-скоро неприятната организация от страна на здравните управляващи, защото в складовете има над 60 хиляди опаковки инсулин, само че ги няма в аптеките.

„ Ако това продължава по този начин, диабетиците ще би трябвало да тръгнем на медицински туризъм, с цел да се доставяме с инсулин. Не мога да си показва подобен метод на живот, непрекъснато да живеем в боязън и терзание “, добавя още Дачева.

По думите й сега животът на хилядите заболели е под опасност и неотложно би трябвало да се вземат ограничения.

„ Унизително е, че болните не могат да си купят лекарство, което е животоподдържащо. Това е пагубно за човешкото достолепие. Трябва общественото министерство и страната, в случай че има такава, да подхващат дейности, с които да предотвратят това голямо стеснение на хората с диабет “, съобщи пред вестника и Христо Мутафчиев.

Мутафчиев не крие терзанията си по отношение на това какво се случва у нас и моли политиците да се разсънят и да оказват помощ на народа си.

Източник: България през днешния ден

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории Живот и Здраве.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР