Държавата тушира протеста на служителите на агенцията за борба с

...
Държавата тушира протеста на служителите на агенцията за борба с
Коментари Харесай

Дават по 500 лева на хората, стрелящи по градушките

Държавата тушира митинга на чиновниците на организацията за битка с градушките. По-рано през днешния ден служащите й в Пловдив излязоха на проява с претенции за нарастване на заплатите. Спешна среща в земеделското министерство обаче успокои напрежението. След нея стана ясно, че чиновниците от Изпълнителната организация "Борба с градушките " (ИАБГ) ще бъдат обезщетени еднократно с в допълнение заплащане в размер на към 500 лв., а в идващите месеци ще се търсят благоприятни условия за покачване на заплатите им. Това стана ясно по време на сключване на съглашение сред Министерството на земеделието, ИАБГ и синдикатите в областта на селското стопанство, съобщи БГНЕС.

Към момента чиновниците, които ни пазят от градушки взимат 460 лева, от която чисто до тях доближават 360 лева Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че нарастване на заплатите на чиновниците не може да стане както в едно комерсиално сдружение, а по разпоредбите на закона, защото това са държавни чиновници. "То би трябвало да бъде на база на атестациите и опциите за в допълнение материално стимулиране. Споразумението е в тази характерност. Ангажимент, който поемаме е, че сега чиновниците ще бъдат обезщетени еднократно с в допълнение материално стимулиране в размер на към 500 лева през юли ", изясни той. Точният размер на еднократното заплащане щяло да зависи от оценката, която чиновниците получават от директния си началник. Стимулирането ще бъде изплатено до 2 седмици, стана ясно още от думите на министъра.

Порожанов даде обещание, че поема и ангажимент в границите на идващите месеци да направи разбор за опциите за едно по-достойно заплащане, което да получават чиновниците от Агенцията. "Това, което се случи, можеше да не се случва, защото диалозите и тематиката с това съглашение не е от през днешния ден. По моя оценка то е ориентирано и от избрани външни среди. То се появи през днешния ден и в границите на някои от представителите на протестиращите чиновници. Използва се времето по този начин, че да бъде интензивно от позиция на стрелби, да се сътвори в допълнение напрежение и диалог с някои политически сили. Председател на общинския съвет в Садово от Българска социалистическа партия е бил като представител на част от протестиращите служители”, сподели Порожанов.

Той уточни, че има направена тактика ИАБГ да стане държавно дружество, което допуска събиране на вноски от земеделските производители. "Много е огромен рискът, в случай че пристъпим към това дружество да остане без доходи, тъй като е задоволително да кажат един или два бранша да не платят. Рискуваме и доста от земеделските производители да не платят вноски”, добави той.

Ваньо Славеев, изпълнителен шеф на ИАБГ стартира изявлението си, изтъквайки, ракетострелците работели интензивно към 5 месеца за годината, само че получавали заплати целогодишно. Изплащали се и пътните. Славеев увери, че в продължение на година и половина не е имало забавяне на заплати и пътни. Служителите били застраховани и се спазвали всички условия за безвреден труд.

"Действително изискванията, в които работят не на всички места са положителни. Агенцията пуснала поръчка за нови фургони на колела, само че единственият производител не взел участие. Поръчката ще се започва още веднъж. Действително заплатите са ниски, само че и предходната година са увеличени с 5-10% по законов метод. След атестирането през януари 2018 година ще се търси запас за увеличение на заплатите в допълнение. Буди неразбиране по какъв начин се яви ръководител на общински съвет от Българска социалистическа партия като представител на чиновниците. От 200 ракетни площадки сега не работят 23”, сподели още Славеев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР