Държавата трябва да си върне контрола върху здравеопазването, призова д-р

...
Държавата трябва да си върне контрола върху здравеопазването, призова д-р
Коментари Харесай

Д-р Ел Масри: Държавата да си върне контрола върху здравеопазването

Държавата би трябвало да си върне контрола върху опазването на здравето, прикани доктор Зияд Ел Масри. И в ефира на Дарик Югоизток сложи на фокус тематиката: 8 милиарда бюджет за здраве, нула промени.

Д-р Ел Масри подчертава върху рекордния бюджет от над 8 милиарда лв. за Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), признат в края на предходната година, който обаче повдига редица въпроси, най-важният измежду които – ще се усъвършенства ли опазването на здравето в страната с най-ниските приходи в Европейския съюз, с едни от най-скъпите здравни услуги, чиито жители пък се оказват първенци в доплащането за здраве.

„ Ако питате елементарните хора за 4-5 години няма никаква смяна. Това значи, че промяната върви в неправилен път. Може и да прозвучи жестоко, само че наливаме пари в един продънен чувал… Бюджетът стигна тавана- 8 милиарда лв., сякаш за здравето на хората. Това са доста пари за услугата която получаваме, а тя е нулева. Защото, който и да питате в България, ще каже, че е платил допълнително- за екипа, за интервенция, за вътрешни разноски и прочие, нищо че е здравно обезпечен “, сподели доктор Ел Масри. И акцентира: Трябва да стане ясно, че опазването на здравето не е бизнес, а задача. Това е една работа, която не е за всеки “.

„ През последните 10 години мнозина схващат опазването на здравето като бизнес. Всеки, който желае да богатее, стартира да строи лечебни заведения. И те стартират да никнат като гъби след дъжд. Стават все по-големи, все по-луксозни. Никой обаче не пита, за чия сметка се връщат тези големи заеми от 20-30 милиона, които се изтеглят за това. И по какъв начин може, откакто в целия свят, опазването на здравето е ангажимент на страната, общината или акционери, тук превесът да е на частни вложители? В същото време държавните лечебни заведения банкрутират. Няма логичност в това. Мисля, че там е нашата неточност в промените. Трябва да сложим стоп и да създадем равносметка за тази промяна, която не е тръгнала напред в годините. И да забележим, дали имаме потребност от това “, разясни Зияд Ел Масри.

Стигат ли действително парите до пациента, попита риторично той. Независимо от увеличаващите се средства от хазната за НЗОК, парите са разпределени нецелесъобразно и има големи несъответствия сред доболничната и болничната помощ, съобщи той. И даде за образец Дания и Франция. Здравето, акцентира Зияд Ел Масри, не е игра.

Чуйте доктор Зияд Ел Масри в " По-здрави с Дарик ":
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР